Плевенчанката Зорница Иларионова покори една от най-престижните камерни сцени в Европа

05.12.2019 15:39

Българската цигуларка Зорница Иларионова беше част от концерт по случай 20-ата годишнина на Асоциацията за подпомагане на млади таланти “Филомуза”. По специална покана от френската пианистка и основател на асоциацията Шантал Стилияни 15 световно известни музиканти се събират, за да покорят сърцата на парижани. Единствените български представители са плевенчанки – Зорница Иларионова и перкусионистът Василена Серафимова.

Събитието се проведе през ноември в парижката зала “Гаво” – една от най-престижните сцени за камерна музика в Европа. “Гаво”, днес част от историческото наследство на Франция, е проектирана специално за камерна музика през далечната 1907 г. От създаването си залата е домакин на знаменити изпълнения. На същата сцена са свирили Клод Дебюси, Жак Февие и Фриц Крайслер. В “Гаво” са аплодирали таланта на проф. Жени Захариева, Светлин Русев, Пламена Мангова, Зорница Иларионова и Василена Серафимова.

Всички артисти, уважили юбилея на “Филомуза”, представят отново изпълненията си за почитателите на популярната емисия “Франс Мюзик” на Френското национално радио.

Зорница Иларионова свири за втори път на парижка сцена. При премиерното си представяне във френската столица е само на 17 години, а поводът тогава е концертът “Българска роза”, организиран отново от Шантал Стилияни. Десет години по-късно поканата от страна на проф. Стилияни връща младата цигуларка отново в зала “Гаво”. “Изпълнихме произведението “Контрасти” за цигулка, кларинет и пиано от Бела Барток, което бяхме подготвили специално за събитието. На пианото беше изключително талантливият пианист от японско-унгарски произход Миуджи Канеко. Бях извънредно развълнувана да споделя сцената с музиканти от такава класа  – и с пианиста, и с кларнетиста Бертранд Хайнауд, който пък е французин, също невероятен изпълнител” – споделя българката.

Времето за репетиция е кратко – едва два часа при обичайната за толкова сложно произведение усилена подготовка от няколко месеца. Домакините не пестят благодарността си към тримата артисти, приели предизвикателството да изпълнят заедно толкова трудна творба, при това блестящо.

При концерт на подобно ниво и сцена трябва да защитим авторитета си на изпълнители. Ето защо напрежението е много голямо, но точно това те изгражда като артист”, обяснява Зорница.

Цигуларката очаква нови партньорства, нови срещи на сцената, нови проекти. С вълнение споделя, че от проф. Жени  Захариева, педагог и изявена пианистка в цяла Европа, Близкия и Далечния изток, е дошла идеята за концерт, с който през следващия сезон да направят още почитатели съпричастни с духа на изпълнението в зала “Гаво”. “За мен ще бъде чест да свиря в родината в компанията на  Миуджи Канеко и  Бертранд Хайнауд, с които си партнирахме в Париж” – не крие ентусиазма си Зорница. – Чувствам, че българската публика е много стойностна и заслужава да получи шанса да се наслади на музицирането на моите колеги, които са на изключително ниво”.

Музикалните изяви на Зорница не приключват дотук за тази година. На 4 декември тя изненада присъстващите на събитие, организирано от сп. “НАШ ДОМ” в литературен клуб “Перото”. Музиката ще отведе цигуларката отново във Франция, този път в гр. Лил, на 10 декември, където ще се срещне с един от най-знаменитите цигулари в наши дни – маестро Вадим Репин. Малко преди да замине, Зорница сподели: “Изключително развълнувана и благодарна съм, че съм сред тримата млади артисти от различни държави, които ще бъдем представени и ще получим възможността да свирим пред маестро Вадим Репин на 12 декември!”.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: