Над 22 000 лв. събра Благотворителната вечер на Ротари клуб Плевен Центрум за специализиран автобус

02.12.2019 9:10

Над 22 хиляди лева са събраните дарения на Благотворителната вечер на Ротари клуб Плевен Центрум. Средствата са за закупуване на специализиран автобус за Центъра за специална образователна подкрепа „П.Р.Славейков” в Плевен. В познатото като Помощно училище в момента учат 27 деца с увреждания, а 12 са в инвалидни колички. За тях е нужен специализиран автобус, чиято ориентировъчна цена е 65 хиляди лева.

Благотворителното събитие уважиха с присъствието си кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Кнежа Илийчо Лачовски, кметът на Никопол Ивелин Савов, народният представител Стефан Бурджев, общински съветници, бизнесмени, лекари, преподаватели, общественици, ротарианци от Габрово, Севлиево, Свищов. Водещ на вечерта бе актьорът Любомир Фърков. Четири картини бяха купени на търг за общо 3900 лева. Собственик на една от тях стана кметът Георг Спартански, който, след като я закупи, отново я дари, за да бъде предложена на търга повторно. Търг бяха предложени и графика на Красимир Тодоров, дарена от семейството на учителката в ЦСОП Любка Панева и съпруга й Веселин Панев, картина на Румен Марков, дарение от директора на НУ „Христо Ботев” и общински съветник Цветелин Горанов, както и две картини, дарени от прокурор Искра Ганева, член на Ротари клуб Плевен Центрум. Събраната сума от наддаването за тях бе общо 4000 лева. Един от гостите на вечерта – инж. Атанас Върбанов, направи лично дарение от 500 лева. Средства бяха събрани и чрез благотворителна томбола, в която наградите бяха осигурени от ротарианци и техните семейства. Близо 3000 лева е досега сумата от дарителски куверти на приятели на клуба, които не успяха да присъстват на събитието.

На Благотворителната вечер президентът на Ротари клуб Плевен Центрум Красимир Братанов връчи Ротари призовете за 2019 година. В областта на образованието наградата бе за Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, за култура – за най-голямото плевенско читалище „Съгласие 1869”. За постижения в областта на медицината бе награден неврохирургът д-р Младен Овчаров. С Ротари приза за доброволчество бе удостоено сдружение „Доброволци за Кайлъка”. Наградата за екология бе присъдена на Консорциум Аркад. Най-новият член на Ротари клуб Плевен Центрум Иво Войников получи официално клетвения лист и значката на Ротари. Инициативата за събиране на средства за специализирания автобус за ЦСОП ”П.Р.Славейков” продължава, съобщи президентът на Ротари клуб Плевен Центрум Красимир Братанов. Очаква се тя да приключи през пролетта на 2020 година, като за подкрепа на каузата са поканени Ротари клубове от България, Сърбия и Германия.

Всички желаещи могат да се включат с дарения по сметката на организацията:

Ротари клуб Плевен Центрум

BG24RZBB91551038078605

RZBBBGSF

Повече информация  за носителите на Ротари приз 2019: 

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен е отличен пример за успешно професионално училище, което подготвя средни изпълнителски кадри. В училището се обучават близо 500 ученици по няколко професии, свързани с туризма и социалната дейност, съчетано с подготовка по пет чужди езици. Професионалната гимназия по туризъм в Плевен има реализирани над 20 проекта, в момента работи по два. Притежава модерна материална база, а в обучението залага на иновативни подходи. Добрите практики в училището са модел за приложение и в други професионални гимназии.

Читалище „Съгласие 1869”-Плевен е основано на 1 октомври 1869 г. и тази година чества 150-годишен юбилей. Най-голямото и най-старото читалище в Плевен дава основата на всички културни институции в града. И днес читалището е емблематично за плевенската култура. Библиотеката му разполага с 220 хиляди тома литература. Първата в страната читалищна балетна школа тази година навършва 65 години, а фолклорният ансамбъл „Мизия” отбеляза 40-годишен юбилей. Вокална група „Арлекино”, създадена преди четири години, вече има два компакт-диска и песен, включена в учебниците по музика за 5-ти клас.

 „Доброволци за Кайлъка” е пример за безвъзмездна служба в полза на обществото. Съмишленици, събрани във Фейсбук група2, с доброволен труд и дарения от две години вдъхват нов живот на забравени места в парк „Кайлъка”, като подходите между двата язовира, шахматната площадка, Площадката на целувките. През пролетта ще бъде открита камерната сцена на Площадката на целувките в любимия на плевенчани парк, изцяло дело на „Доброволци за Кайлъка”. Всички дейности в защитената местност са съгласувани с Областна администрация – Плевен, която стопанисва парка. 

Д-р Младен Овчаров, специалист по неврохирургия, е обществено признат здравен специалист с високи професионални и нравствени качества. Той е републикански консултант, главен асистент в Медицински университет – Плевен. Роден е през 1968 година в Плевен. Завършил е МУ-Плевен. Има придобита специалност Неврохирургия и редица специализации, сред които Краниална неврохирургия в Университетска болница – Хамбург и Спинална неврохирургия в Университетска болница – Милано. Носител на наградата „Лекар на годината 2017” на Регионалната колегия на Българския лекарсик съюз. 

 „Консорциум Аркад” изпълнява един от най-големите проекти за България – 474 километра газопреносна система от Варна до сръбската граница. През територията на Плевенска област ще преминат 95 километра от тръбата. Строителството се изпълнява по най-високи екологични стандарти, като преминаването през реките и зоните от Натура 2000 става по специален метод, наречен хоризонтално насочено пробиване. Специално внимание се обръща на т.нар. сензитивни зони, където началото на дейностите се наблюдава от екипи на Националния археологически музей. Отпадъците от дейността се рециклират.

Автор на снимките: Димчо Бондоков

#тагове:

НАЙ-НОВИ: