С концерт на Зоран Дукич тази вечер продължава Международният фестивал на китарата Плевен 2019

30.11.2019 8:46

Вечер на класическата китара с участието на Зоран Дукич (Хърватска) е поредното събитие от програмата на петото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2019. Началото на концерта е тази вечер от 19 часа в читалище „Съгласие”.


Зоран Дукич е един от най-изтъкнатите класически китаристи на нашето време. Неговите концертни изпълнения, както като солист, така и с оркестър, оставят дълготрайни впечатления за публиката и за критиците.
Завършва Музикалната академия в Загреб с Дарко Петриняк, а след това и Hochschule für Musik в Кьолн с Хуберт Кепел.
През периода 1990-1997 г. Зоран Дукич печели удивителен брой конкурси. Той е единственият китарист, който печели два пъти конкурса „Андрес Сеговия“ в Гранада и Палма де Майорка. Представяйки изумително майсторство в голямо разнообразие от музикални периоди и стилове, той печели конкурси, посветени на Фернандо Сор, Мануел Понсе, Мануел де Файа, Франциско Тарега и др. В най-големия по мащаб конкурс в Испания, покровителстван от Кралското семейство, печели първа награда и специална награда за най-добра интерпретация на испанската музика (за първи път връчена на неиспанец).
Днес, балансираните му програми представят внимателно подбрани пиеси от Бах до Бритън, от Сор до Албенис, от Таррега до Вила-Лобос и Брауер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: