Екип на ОУ ”Христо Ботев” с. Рупци гостува на Частно основно училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца”Димитър Екимов” с. Русаля

27.11.2019 8:48

В периода 8-10.ХІ.2019г. екип на ОУ ”Христо Ботев” с. Рупци , обл. Плевен гостува на Частно основно училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца”Димитър Екимов” с. Русаля по НП ”Иновации в действие” -2019г. за обмяна на опит и идеи в областта на иновациите.


Запознахме се с моменти от управленската дейност на директора, работа с родители, критерии при подбор на кадри. Това информират от ОУ ”Христо Ботев” с. Рупци.
В събеседването си Анимари Димитрова и Златко Златков споделиха ,че екипът на училището в Русаля в работата си залагат на индивидуален подход, качествено образование, професионална грижа, занимания с изкуство и много любов. Екипът се състои от преподаватели- експерти и ментори, млади хора, завършили в чужбина. Учебната програма включва, освен общообразователните предмети, засилено изучаване на изкуства – театър, музика, танц, рисуване, а от пети клас се застъпват и типични за България занаяти, приложими в съвременния бизнес. Новото и различното е въвеждането на пилотен социално- възпитателен модел, съпътстващ основната образователна програма, базирана на алтернативни извънкласни дейности и менторски занимания.


Иновативните процеси са представени в пряко приложение в училищния живот,учители и ученици демонстририха постиженията в реална среда.
Убедихме се във високата мотивация за учене , развиване на креативното мислене и участие в училищния живот.
Накратко казано мисията им е да помагат. Да помагат на деца, които истински имат нужда от помощ. Това те правят от години , като влагат цялата си душа, сърце, енергия и професионализъм. Всяко дете има нужда от мечта, която да сбъдне. И те го постигат!
Всъщност, най важната им мисия е да има много, много усмивки върху лицата на децата! Те да бъдат щастливи от всичко случващо се с тях и около тях , да бъдат спокойни в своето израстване и уверени, че след завършване на училището и придобитите знания и умения в него, ще държат здраво в ръцете си своето бъдеще.


„Важно е да ги научим да мечтаят, да знаят, че много неща зависят от тях.“-споделя ръководството на училището. И продължава за даровитите деца от социално-слаби семейства, за средата и трудностите им, за училището, което прави възможно тези деца да живеят нормално и да развиват потенциала си. За това, как функционира училището, какъв е смисълът да го има и от какво се нуждае, за да продължи да съществува.
В Русаля децата получават безплатен достъп до нормални битови условия, качествено общо образование, лекарска и психологическа грижа. Образованието е базирано на съвременната педагогика, а отскоро и всички учители са обучени по системата Jump math, разказва Анимари Димитрова – мениджър на Сдружение „Русаля“.
Освен основното образование, в концепцията е застъпено обучение по изкуства. С децата работят експерти в различни направления – музика, танц, рисуване. Целта е изкуството да не се преподава като в масовите училища, а обучението да е по-организирано. И резултатът в тази посока да бъде на по- добро ниво.
Свободното време се организира от менторите – те са нещо като познатите ни възпитатели, но в съвременен нюанс.
Срещата не мина и без подаръци, които изработиха Рупските деца.! С пожелания до нови срещи ни изпратиха веселите и усмихнати деца на Русаля! Тръгнахме си убедени ,че „Русаля“ – наистина е един различен модел за работа с деца . А постигнатите резултати досега говорят, че се справяте успешно!
Благодарим Ви млади приятели! Благодарим Ви за приятната атмосфера, за усмивките и за миговете, в които бяхме заедно !
Текст и снимки: ОУ ”Христо Ботев” с. Рупци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: