В Кнежа днес приключи пълномащабното учение „Защита 2019“

20.11.2019 17:21

В Кнежа днес главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов наблюдава деконтаминация на специално изграден Обединен контролно-пропускателен пункт. С това завърши двудневно пълномащабно учение „Защита 2019 година“, информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

Най-важната цел на Национално пълномащабно учение „Защита 2019 година“ е да проиграем на практика евентуална ситуация, да направим необходимата стиковка, за да е ясно как ангажираните институции реагират и как се справят – това обясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в Кнежа в края на двудневните тренировъчни действия, в които, освен МВР, участват и други министерства с огромен брой служители. Той даде много добра оценка за готовността и координацията: „От видяното в Националния щаб в София и на терен смятам, че държавата е готова да действа в такава ситуация. Впечатлен съм от възможностите и техниката, с които разполагаме. Координацията е на ниво. Една такава ситуация, с авария в ядрена централа, не може да бъде предвидена, но хората трябва да знаят, че институциите, които са ангажирани със справяне с последствията, знаят какво да направят и имат необходимата подготовка“.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов подчерта, че при евентуална авария най-важното е хората да запазят спокойствие, защото паниката е лош съветник. Следването на указанията на институциите, разпространявани чрез медиите, не е само пожелателно, но и задължително за населението с оглед безопасността. По думите му, аварийните екипи на АЕЦ Козлодуй са изключително добре подготвени, а ръководството на централата и в момента проиграва много тежък вариант на производствена авария.

Снимки: ОДМВР-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: