Днес е празникът на Сухопътни войски

19.11.2019 7:05

voenni pleven

Днес своят професионален празник отбелязват Сухопътните войски. Те са най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия. Тяхната предистория започва през лятото на 1877 г. в гр. Кишинев, където се формира Българското опълчение в състава на Руската армия за участие в Руско-турската Освободителна война. След години на развитие, в които българските воини доказват своите качества и смелост в една война.

С приемането на Закона за отбраната и въоръжените сили през 1995г. в България се поставя началото на изграждане на професионална армия. В тази връзка с Указ на Президента на Република България и заповед на Министъра на отбраната през 1996 г. Командването на Сухопътните войски се реорганизира в Главен щаб на Сухопътните войски . През този период една от основните задачи е участието в операции по поддържане на мира. Началото се поставя в Камбоджа.

Следват мисии в Ангола и Таджикистан, мисия на ООН в Етиопия и Еритрея, мисии в Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Ирак. След 14-годишна дейност на 29 март 2004 г. Република България става пълноправен член на Северноатлантическия алианс. От 01.06.2006 г. Главният щаб на Сухопътните войски се трансформира в Щаб на Сухопътните войски, а съединенията и частите минават на директно негово подчинение. Три години по-късно – през 2009 Щабът на Сухопътните войски става Щаб по подготовката на Сухопътните войски. След по-малко от година на 01.07.2010 г. със заповед на Министъра на отбраната Щаба по подготовката на Сухопътните войски се трансформира в Щаб на Сухопътните войски, а от 01.07.2011 г. той се трансформира в Командване на Сухопътните войски.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: