Българските традиции оживяват в ДГ „Юнско въстание“ – Плевен

18.11.2019 15:54

В навечерието на Деня на християнското семейство децата от група „Мечо Пух“ в детска градина“Юнско въстание“  – Плевен и техни родители проследиха пътя на житното зрънце до уханната и вкусна питка. Запознаха се със символиката в българските традиции и обичаи.

Малчуганите разбраха, че хлябът съпровожда целия живот на българите –меси се, когато се роди бебе, за сватба, за Коледа, за Великден. Хлябът е  дар, молба, живот.„От незапомнени времена хлябът е основната храна на народа ни. При замесването му се правят много пожелания за здраве и добър живот“ – разказа на децатаучителката Красимира Йорданова.  Майките, които месиха питките, пък обясняваха, че има ли хляб на трапезата, около която се е събрало семейството, ще има радост и разбирателство в къщата. „Никой не е по-голям от хляба“- казва народът.

Малките момчета и момичета научиха, че в България хлябът е символ и на гостоприемство. Традиция е официалните гости да се посрещат с хляб и сол. Следвайки поверията,с пожелание за здраве, децата с помощта на родители  омесиха питка, която изядоха за обяд.

Снимки и информация: ДГ „Юнско въстание“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: