Георг Спартански за подвига на героите, обединени от името България!

17.11.2019 9:01

„Днес е особен ден за нас. Днес е ден, в който почитаме героизма, делото и паметта на наши и не само наши съграждани. В Девета пехотна плевенска дивизия са се сражавали рамо да рамо българи не само от Плевенско, но и от Троянско, Ловешко, Севлиевско, Свищовско. В този малък сравнително континент Европа има много държави, но има една, която е най-старата – нарича се България.“, заяви на 16 ноември в словото си при откриване на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свобода“ кметът на Плевен Георг Спартански.


„Ние се прекланяме пред героизма на славната българска армия, която за повече от 1300 години е спечелила хиляди битки и нито веднъж българското знаме не е попадала в плен. Вероятно сме единствената държава в съвременния свят, която от всички посоки – изток, запад, север и юг, граничи единствено със себе си. Всички войни, които са водени в началото на миналия век – и Балканската, и Междусъюзническата и Първата световна война, са били не за завоюване на чужди територии – нам чуждото не е нужно. Те са били за обединение на българите в националните етнически граници и за запазване независимостта и целостта на нашето отечество.“, каза още Спартански пред стотиците плевенчани и гости на града, дошли за откриването на Мемориала.


„Бойният път на българската армия е осеян с хиляди кръстове на знайни и незнайни герои – генерали, офицери, сержанти, войници. Всички те бяха обединени от името България. Никой от тях не се е делял по партиен признак, по образование, възгледи и обещания. В окопа всички са били българи. Може да не са били всички високи образовани, но те са научили най-ценното от своите родители, от своите деди и прадеди – любовта към отечеството. Затова ние вече 101 години сме длъжници на тези наши прадеди, които оставиха костите си, за да я има България. 101 години опитите да бъде увековечена тяхната памет с достоен мемориал, пред който да скланяме глави и да поднасяме венци и цветя в знак на признателност, не се осъществиха. Но когато държава, общинска власт, граждани, инициативен комитет обединят своите усилия в името на една благородна кауза, ние можем много, можем всичко – и не само като граждани, а и като държава. Вярвам че тази стъпка ще подтикне тези, които пишат настоящите учебници по история, да направят нужното, та нашите деца и нашите внуци да научат за героизма на славната българска армия в тези три епични войни. Ние сме длъжници и днес пред тяхната памет, за да знаем и да помним.“, каза още кметът на Плевен в словото си на площад „Възраждане“.


Припомняме, че Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: