Днес тържествено бе открит паметникът на Девета пехотна плевенска дивизия – снимки!

16.11.2019 13:47

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отряза днес символичната лента при откриването на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свобода“ Плевен. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.


Събитието, започнало на площад „Възраждане“ с демонстрации на представителни армейски части, уважиха висши военни, народни представители, областният управител Мирослав Петров, кметът Георг Спартански, множество плевенчани и гости на града.
Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: