Петър Витанов към кандидата за комисар по транспорта: Как ще се борите със смъртността по пътищата?

15.11.2019 8:28

„Пътната безопасност е един от най-сериозните проблеми в транспортния сектор в ЕС. Все още има редица държави, в които броят на смъртните случаи по пътищата е много висок и не намалява. Как ще се справите с този сериозен проблем?“ попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов кандидата за комисар по транспорта Адина Валеан.

Г-жа Валеан бе изслушана, след като предходното предложение за комисар от Румъния Рована Плъмб бе отхвърлено от Правната комисия на ЕП.

Тя подчерта, че е разработена стратегия за нулев процент на смъртни случаи до 2050 г. и за намаляване на сериозните физически наранявания до 2030 година. Според нея, няколко са областите, които изискват намеса, за да се увеличи пътната безопасност: инфраструктура, поведение на шофиращите, състояние на превозните средства. Освен това, модернизиране чрез интелигентни пътни системи.
Витанов подчерта въвежданите от различни европейски градове входни такси и забрани за движение, включително т.н. дизелови забрани и голямото им влияние както върху превозвачите, така и върху собствениците на леки автомобили.
На въпрос какви мерки се предлагат за справяне с настоящата ситуация при липсата на хармонизирана рамка на правилата за достъп до градска среда на пътни превозни средства на равнище ЕС, г-жа Валеан изведе на преден план необходимостта от интегриран подход за решаване на основните проблеми в градовете – качеството на въздуха, задръстванията. Тя добави и значението от въвеждането на нови видове мобилност, споделените превозни средства, електронната мобилност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: