Алманах „Мизия” за 2019-та бе официално представен пред плевенска публика

15.11.2019 7:57

Алманахът за литература, изкуство и култура “Мизия”, орган на Дружеството на писателите в Плевен, бе официално представен на 14-ти ноември в ХГ „Дарение Светлин Русев“. В литературното събитие с водещ плевенската авторка Христина Комаревска участваха изпълнителите от музикалното училище, а критични бележки по съдържанието на изданието представи Асен Христов.


Двете книжки за 2019 година, обединени в едно книжно тяло, предлагат на почитателите на литературата в Плевен проза, поезия, публицистика, литературна критика, хумор и произведения за деца, както и преводна поезия. В изданието са отбелязани юбилейните годишнини на много от плевенските културни институти и известни личности в областта на литературата и културата от Плевен: 105 години от рождението на Александър Муратов и Константин Георгиев; 100 години от рождението на Цветан Спасов; 150 години от създаването на първото голямо читалище в Плевен – “Съгласие 1869”; 100 години театър в Плевен. Отбелязани са и юбилейните годишнини на много от другите плевенски читалища, 60-та годишнина на Северняшкия ансамбъл, 65-та годишнина на Регионалната библиотека “Хр. Смирненски”, както и кръглите годишнини на редица плевенски личности – Никола Ракитин, Катя Попова, Тома Трифоновски и Сидония Атанасова.


Както винаги, в алманаха ще прочете интересна поезия и проза в лицето на Найден Вълчев, Георги Константинов, Спаска Гацева, Вера Стефанова, Елена Вълкова, Лалка Павлова, Осман Мустафов, Христина Комаревска, Весела Димова, Пелин Пелинов, Атанас Славчев, Цветан Лалов и много други познати на плевенчани имена, които са и автори на “Литературен свят”. Литературната критика и публицистика са представени от Лалка Павлова, Татяна Любенова, Георги Николов, акад. Благовеста Касабова, Красимира Кацарска, Владо Любенов.


В рубриката “Млади гласове” са представени трима млади автори, а преводната поезия е дело на Люлин Занов, Лалка Павлова, Татяна Любенова и Петко Недялков. В раздела за деца се отличават имената на Гергина Давидова, Евгения Вътева, Веселин Чернялски, Витка Витанова и други. Хуморът и сатирата са представени от Георги Константинов, Христина Комаревска, Цветан Розов, Петко Спасов и Веселин Чернялски.
По традиция в алманаха е направен обзор на литературната продукция от плевенски автори за 2018-2019 година. А художник на броя е Страхил Найденов, член на Съюза на българските художници, на Международната организация за пластични изкуства и на Групата на плевенските художници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: