Министър Красимир Вълчев откри модернизирана лаборатория в ПГХВТ – Плевен /снимки/

14.11.2019 13:05

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев официално откри днес модернизираната лаборатория за контрол на качеството на храни и напитки в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ – Плевен. Той заедно с директора на гимназията инж. Лилия Петкова преразяха лентата на новата придобивка. Лабораторията е обновена и е закупено оборудване по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование“. Общата стойност на вложените средства е 66 000 лв.

Ученици направиха интересни демонстрации пред министър Красимир Вълчев и гостите, сред които зам.-министър Таня Михайлова, зам.-областният управител Татяна Божинова, зам.-кметът Стефан Милев, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, директори на плевенски гимназии и управители на фирми-партньори на ПГХВТ – Плевен.

„Откриването на една такава лаборатория е важна за всяко едно училище, защото така се дава възможност на учениците за по-добро практическо обучение. Докато гледах демонстрациите на учениците днес си мислех колко е важно да има такива лаборатории и че трябва да увеличим средствата за модернизация на професионалното образование. То е полезно, когато има възможност за практическо обучение“, коментира министър Вълчев. Той подчерта, че никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование, както сега и в заложеното за следващата година, а едно от основните предизвикателства пред системата е да бъдат привлечени към нея повече млади хора и най-добрите ученици след като завършат училище да се завръщат в него като учители. Министър Вълчев каза още, че един от проблемите е и как да бъдат мотивирани учениците, да имат интерес за учене. Затова ще бъдат отделени средства за оборудване, което да отговаря на интересите и на изискванията на учениците днес.

Втората визита в Плевен днес на министър Вълчев е в Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“, където се провежда работна среща с експерти от Министерство на образованието и науката, началници и експерти от Регионалните управления на образованието от административните области Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: