Елена Йончева: Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България

14.11.2019 16:37

Днес, 14 ноември, в интервю за предаването „12+3“ на радио „Хоризонт“, евродепутатът от групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Елена Йончева коментира скандала „Ало, Банов съм”. Да припомним, че в началото на тази година, Йончева пycнaавтентичнизaпиcи, oткойто cтaвaяcнoĸaĸ,по времето, когато е бил зам.-министър, Боил Банов дaвa ясни инcтpyĸциида се подправят документи, за да се опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 750 000 лв. неустойка. Тогава основното оправдание на Бановбе, че не се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка по случая и най-вероятно държавата ще го спечели. Както стана ясно вчера, обаче, Министерствотоизненадващо е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно огромната сума за заради забавянията, а отделно министерството ще трябва да плати и 73 хиляди лева за съдебни разноски.

„Случаят “Ало, Банов“  е пример как се бори корупцията в България, заяви Елена Йончева, „как тези, които са замесени, биват покривани, а тези, които подават сигнали, биват игнорирани. Не говоря за личността на Боил Банов, но този скандал показва как всъщност функционира управляващата система на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки и се правят договорки, които реално са в ущърб на българските граждани“, продължи евродепутатът.

Йончева допълни още, че корупцията не може да се бори от един или няколко човека, а трябва да бъде политика на всички опозиционни партии, на гражданското общество. „Медиите също трябва да имат свободата да провеждат разследвания. Ако в България има свободни медии и свободни разследващи журналисти, тогава ще има и конкретни резултати в битката с корупцията“ допълни тя.

Елена Йончева напомни и за своите изказвания, свързани със ситуацията и корупцията в България пред комисарите Вера Юрова и Франс Тимерманс, както и пред представители на Съвета на Европа. Темата за корупцията Йончева неколкократно коментира на заседанията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Във връзка със свободата на медиите и отпадането механизма за сътрудничество и проверка на България,тя наблегна, чеБългария е на първо място по корупция и това се констатира по данни на ОЛАФ, Евростат, Европейската комисия…„Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България“, продължи евродепутатът и посочи, че за съжаление обществото ни е привикнало към притискането и уволнението на журналисти, като Ани Цолова, Генка Шикерова, Милен Цветков, Миролюба Бенатова, Димитър Стоянов и много други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: