На 16 ноември откриват паметника на Девета пехотна плевенска дивизия

13.11.2019 14:45

На 16 ноември, тази събота ще бъде открит паметникът на Девета пехотна плевенска дивизия. Това съобщиха днес на пресконференция от Сдружение „Героите на Дойран“, които инициираха кампанията по набиране на средства и изграждане на паметника. Началото на откриването ще бъде от 10,45 часа на площад „Възраждане“ с програма, подготвена от Министерство на отбраната и военни поделения, музикални изпълнения, както и атрактивни демонстрации на Националната гвардейска част. От 12 часа ще започне и ритуалът по откриване на паметника на Девета плевенска пехотна дивизия на площад „Свободата“.

Утре сутринта в 9 часа ще започне монтажът на фигурите. На върха на паметника ще се издига фигурата на ген.Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия, като височината е около 3,6 метра. В четирите ъгъла отдолу ще са и войнишките фигури – на тръбач, знаменосец, щурмовак и пехотинец. Те са в облекло, което е копие на оригиналните войнишки униформи от периода 1916-1919 г. Фигурите, казаха днес от Сдружението, са готови от близо 20 дни, но искахме да изчакаме да приключат местните избори, за да открием паметника.

Ще припомним, че средствата за мемориала са изцяло от дарения. Общо 84 са били дарителите, внесли суми по банков път – физически лица, фирми, военни поделения, парламентарни групи и т.н. Безброй пък са тези, отделили по време на кампанията по два или пет лева за каузата. Отделно бяха дарени за материал за отливане на фигурите 16 тона месингови гилзи от Министерството на отбраната.

Към момента събраната сума е малко над 75 000 лв. като са налични около 1400 лв., обявиха от Сдружението. Нужни са още около 13 000 лв. като се чакат 20 000 лв., които бяха гласувани в предишния Общински съвет – Плевен да бъдат отпуснати от Общината. С разликата от около 7 000 лв., след като бъдат получени парите от Общината, от Сдружението възнамеряват да направят осветление и да се монтират охранителни камери.

От Сдружение „Героите на Дойран“ призоваха повече плевенчани да присъстват на откриването на паметника, младите семейства да доведат децата си, за да научат повече за славното минало на нашите предци, дали живота си за България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: