„Нито с Нея, нито с Него“ в ХГ „Илия Бешков” – снимки

13.11.2019 7:56

Изложбата „Нито с Нея, нито с Него“, посветена на 135 години от рождението на Ангел Спасов, бе официално открита на 12 ноември в ХГ „Илия Бешков” – Плевен. Събитието уважиха кметът на Плевен Георг Спартански, заместник-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура“ Стефка Григорова, ценители на изкуството на художника и скулптора. Адмирации за труда и концепцията на куратора на проекта – Пламен Петров!


Изложбата се съпътства от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен и www.izkustvo.bg и с любезното партньорство на РИМ Плевен.
Екип работил по проекта: Антония Караиванова, Пламен Петров, Рамона Димова, Наташа Ноева, Александра Гогова, Цветан Игнатовски, Сенка Симеонова, Иван Велчев, Александър Сахатчиев.
Експозицията е първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка. Изложбата е своеобразна среща както с художествения свят на Ангел Спасов, така и с пътя, който той изминава до тяхното въплътяване в материал. От началната идея, често извлечена от някоя от стотиците пощенски картички, които той е разменял с родственици и приятели и е колекционирал, през предварителните щрихи и ескиза до овеществяването в гипс, керамика, бронз. Но експозицията е и възможност за досег до образа на художника – до наследената от Ангел Спасов колекция от автопортрети, в които той често използва фотографски образи, при това в много случаи създадени от самия него. Казано с езика на днешния ден – това е галерия от автопортрети, създадена на основата на феномена selfie, но със средствата на фотографската техника от първата половина на ХХ в.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: