Изложба за 135 години от рождението на Ангел Спасов откриват днес в ХГ „Илия Бешков”

12.11.2019 7:11

Изложбата „Нито с Нея, нито с Него“, посветена на 135 години от рождението на Ангел Спасов,  ще бъде открита днес, 12 ноември, от 18 часа в ХГ „Илия Бешков” – Плевен. Куратор е Пламен Петров.

Експозицията е първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка. Изложбата е своеобразна среща както с художествения свят на Ангел Спасов, така и с пътя, който той изминава до тяхното въплътяване в материал. От началната идея, често извлечена от някоя от стотиците пощенски картички, които той е разменял с родственици и приятели и е колекционирал, през предварителните щрихи и ескиза до овеществяването в гипс, керамика, бронз. Но експозицията е и възможност за досег до образа на художника – до наследената от Ангел Спасов колекция от автопортрети, в които той често използва фотографски образи, при това в много случаи създадени от самия него. Казано с езика на днешния ден – това е галерия от автопортрети, създадена на основата на феномена selfie, но със средствата на фотографската техника от първата половина на ХХ в.

Днес в колекцията на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен се съхранява не само почти цялото творчество на Ангел Спасов – скулптури, живописни платна и рисунки, даващи ни възможност да проследим пътя му на художник – от първия до сетния му дъх, но и целият му личен архив – от статива, върху който вае своите тримерни образи, през личната му библиотека до огромната издирена, събрана и опазена до днес кореспонденция от и до него. Изхождайки от целия този богат корпус от материали е създадена изложбата „Нито с Нея, нито с Него“, която може да бъде мислена като подстъп към по-сетнешното изследване и презентиране на творчеството на Ангел Спасов. Подстъп, при който, макар и условно, не се срещаме нито с Нея, нито с Него, а с един от възможните прочити на фрагменти от завещаното ни художествено наследство. Фрагменти, в които за първи път се разкрива важната роля, която отделни епизоди от интимния свят на художника – личните преживелици, несгоди и радости, щастие и безлюбовие, документирани в архива му, имат при създаваните от него скулптури, живописни платна и рисунки. Това е разказ за двете, неотменно свързани и неделими природи – на художника и творец Ангел Спасов. Разказ за плътски желания, страстни мечтания и безпокойство. А зад всичко това прозира един дълго пазен в тайна, премълчаван, несподелян никому отказ. Отказът да вярваш, че някой ден може да си с Нея, да си с Него.

Изложбата се съпътства от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен и www.izkustvo.bgи с любезното партньорство на РИМ Плевен.

Екип работил по проекта: Антония Караиванова, Пламен Петров, Рамона Димова, Наташа Ноева, Александра Гогова, Цветан Игнатовски, Сенка Симеонова, Иван Велчев, Александър Сахатчиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: