Зоя Минева изненадва с акварел и вдъхновения от Матера и Турси – снимки

12.11.2019 8:01

В Галерията на АРТ център 3 – Творителница О`Писменехъ бе открита изложба на Зоя Минева със заглавието „Вдъхновение – Матера и Турси“. Новата самостоятелна изява на художничката ни показва акварели, родили се от допира с улиците, къщите и приказните квартали на малкото италианско градче, определено, заедно с Пловдив, за европейска столица на културата за 2019 г.


В специфичната рисувателна техника на акварела, Зоя е уловила настроението на вековна история, запечатала във времето малки, улички, стари къщи и игра на светло-сенки. Декоративното и маслото, познати ни от предишните изложби на авторката, са заменени този път от детайла и композициозната прецизност на рисунката.


Зоя Минева е родена в Плевен. Член е на СБХ и на председателството на Плевенските художници. Реализирала е 5 самостоятелни изложби.
От 1986 до 2016 г. работи като художник и сценограф в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, където реализира над 75 сценографски проекта. През 2003 г. е номинирана за наградата „Икар” на САБ за сценография и костюми на спектакъла „Viva Verdi”. Удостоена с Диплом за цялостен принос към културата на Плевен от Община Плевен през 2006 и 2013 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: