70 години брачен живот празнува семейство от Плевен

10.11.2019 14:05

70 години от сключването на брака си празнува семейството на Христо и Илийка Орачикови от Плевен. Заобиколени от шестимата си правнуци възрастната двойка с умиление си спомня за своя брачен ден през далечната 1949 г. на 11 ноември.

Голяма сватба беше, с много гости, роднини, дарове, с кръстници, както си трябва, а роклята си я уших сама, спомня си днес баба Илийка. Тя и нейният съпруг Христо са родом от село Николаево. Там е била и сватбата. Баба Илийка тогава е била на 21 години, а дядо Христо на 23 г. и едва ли някой от тях е предполагал, че цели 70 години заедно ще крачат през живота.

Снимка от сватбения ден през 1949 г.

В село Николаево се раждат и двете им дъщери – Нина и Венета. През 1958 г. се преместват в Плевен, където бащата на дядо Христо построява двуетажна къща. И днес още живеят на същата улица, но в жилищна кооперация, издигната в края на 80-те години на мястото на къщата. Баба Илийка е работила в Булгарплод, а дядо Христо е бил механик в МТС и в Горското стопанство.

Вече 93-годишният Христо не спира да се грижи за лозето си в местността „Нежовец“. В хубавото време всеки ден е там и казва, че именно разходките до лозето, срещите с комшиите му дават сили и го държат жив. Трябва да се движа, у дома затворен не мога да стоя, категоричен е старецът.

На почивка във Вършец и с голямата дъщеря Нина

Питам ги как така 70 години са вече заедно. А баба Илийка с насълзени очи ми отговаря – Спомням си всичко, сякаш беше вчера. А годините си минаваха, но винаги сме се стремили да се разбираме, да отстъпваме, да живеем в разбирателство, в името на децата ни.

Днес семейството не е само. Близо до тях са и двете им дъщери, четиримата внуци – никой не е в чужбина, а са устроили живота си в Плевен. Най-голямата радост за възрастната двойка са шестимата правнуци – най-голямата внучка е на 21 години, а най-малката на 3.

Нека младите да се разбират, да се обичат и уважават, да не бързат да развалят семейството си, защото няма по-добро за децата да растат обичани заедно с двамата си  родители, казват Илийка и Христо.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: