30 години от падането на Берлинската стена

09.11.2019 7:57

Преди 30 години – на 9 ноември 1989 г., пада Берлинската стена. Вечерта по телевизията е съобщено решението на правителството на ГДР да отвори границите на държавата за свободно пътуване на своите граждани. Репортер пита говорителя: „Кога решението влиза в сила?”. Говорителят на правителството започва да търси в документа някаква дата и в смущението си казва: „Влиза в сила веднага”. Час по-късно хиляди жители на Източен Берлин се втурват към пропускателните пунктове на стената и нищо не може да спре хода на историята.


Берлинската стена е построена през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт във връзка с масовото заминаване на млади работници и специалисти за Западна Германия. Първите заграждения с бодлива тел разделят града в нощта на 12-и срещу 13-и август, а на 18-и започва изграждането на бетонните конструкции. 13 години и 45 хиляди бетонни блокове са нужни за изграждането й. При опит да преминат стената през годините загиват около 200 души. Над 5000 източногерманци успяват да избягат на Запад.
Впоследствие стената се превръща във все по-укрепено инженерно-техническо съоръжение. През почти тридесетлетното съществуване на стената стотици хора се опитват да я преодолеят. 136 от тях са убити от граничари.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: