Невероятен концерт и високи отличия за 60 години Северняшки ансамбъл Плевен – снимки

09.11.2019 15:36

С голям концерт, събрал най-доброто през годините, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен празнува своя 60-годишен юбилей. В препълнената зала на ДКТ „Иван Радоев“ почитатели и приятели на северняците аплодираха изпълненията на бивши и настоящи танцьори, солисти и музиканти на ансамбъла.


За своята 60-годишнина Северняшкия ансамбъл получи най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Кристално огърлие, както и почетен плакет на Община Плевен. С индивидуални награди бяха отличени танцьори, певци и музиканти.


Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден през 1959 година в историческия град Плевен- център на плодородната и богата на фолклор Дунавска равнина. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най- характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина.


Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтеза между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално – хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.


Хорът е пеещ и танцуващ в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята богата нюансираност и уникална звучност.
Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: