В парк „Кайлъка” отново има туристическа пътека /снимки/

06.11.2019 14:32

След повече от 30 години в парк „Кайлъка” отново има туристическа пътека. Нейното начало започва от паркинга на крепостта „Сторгозия”, а трасето минава над скалния венец и стига до язовир Кайлъка. Поставена е синя туристическа маркировка, а съвсем наскоро и указателни туристически табели на възловите разклони. Цялата пътека се минава за около 2,30 часа и е подходяща както за пешеходни, така и за вело разходки. Пътеката е дело на доброволците от Сдружение „Приятели в приключенията”, подпомогнати в инициативата си от ТД „Насам-натам”, благодарение на които туристическата маркировка в Централна Стара планина бе изцяло обновена.

По трасето на туристическата пътека в парк „Кайлъка” има още дейности, които ще бъдат извършени в близките месеци, но за нас е важно, че началото е поставено и пътеката е напълно проходима от нападали дървета и надвиснали клони, разказва Димитър Петров от Сдружението. Той припомня, че в миналото в парк „Кайлъка” и крайградските части на Плевен е имало изградена мрежа от туристическа инфраструктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето пътеките престават да се поддържат, все по-малко хора ходят по тях и гората бавно започва да ги завзема, като част от тях престават да съществуват. В началото на 2019 г. се зароди идеята поетапно да се възстановят част от тези маршрути, да се популяризират и да станат алтернативно място за посещение от жителите и гостите на града, подчертава Димитър Петров.

От Сдружение  Сдружение „Приятели в приключенията” благодарят за съдействието при издаването на необходимите за дейността разрешителни, на служителите на Областна администрация – Плевен и РИОСВ – Плевен. Сърдечни благодарности на доброволците, които извършиха тежката работа по разчистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране. Заедно можем много, продължаваме с дружни усилия да се трудим за общото благо.

Снимки: Сдружение „Приятели в приключенията”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: