Георг Спартански за репресиите, купените гласове и манипулациите по време на изборите

05.11.2019 16:38

С думи на благодарност към гражданите на Плевен, на членовете на инициативния комитет и изборния щаб, както и на своето семейство започна днес своята първа пресконференция избраният за втори управленски мандат кмет на община Плевен Георг Спартански. Тя обаче не бе посветена на това как той вижда управлението на града и общината през следващите 4 години, а на изложени факти за манипулациите, репресиите, черния пиар и купените гласове по време на местните избори в община Плевен.

„За мен изборите никога не са били цел, а средство, за да постигна цел и тя е публично, прозрачно и честно да направим Плевен по-добро място за живеене“, коментира Георг Спартански. Изминалите два месеца, добави той, бяха тежко изпитание за мен, навярно съм шампион по черен пиар в медиите – брутално, грозно, дивашки, просташки, недопустимо бях охулван, клеветен, обиждан. Убеждаваха хората да ме мразят с една единствена цел – да бъда сатанизиран, дискредитиран и по този начин да бъде манипулиран вота на гражданите на Плевен, подчерта Георг Спартански. И добави, че черният пиар е донесъл обратен ефект за неговия опонент.

Спартански разкри, че дни преди изборите е получил информация за намеса на държавни институции в определяне на изборния резултат чрез методи, „които аз си мислех, че отдавна сме забравили“. По този повод е потърсил по телефона директора на ОДМВР – Плевен комисар Красимир Начев, който не му е вдигнал на позвъняванията. Поради което Спартански му е изпратил смс-си, в които пише, че силно се надява, че все още има държава в България и че не следва по един брутален начин полицията да бъде въвличана в обслужване на определени интереси, които нямат нищо общо със законността. В съобщенията си до шефа на плевенската полиция Спартански е написал, че няма да позволи да бъде „похарчен, сготвен“ в услуга на определени стремежи, нямащи нищо общо със законността. Веднага след смс-сите директорът на полицията звъни на Георг Спартански и го уверява, че полицията ще си свърши по закон работата, че спрямо него няма никакви сигнали и т.н.

„В изборния ден получих информации, че хора, които ми симпатизират, които са застъпници в секционни комисии е село Буковлък и в град Славяново са арестувани, задържани, повдигнати са им обвинения, прави се всички възможно да нямам свои представители в секциите“, каза Спартански. Отново чрез смс кореспонденция той е уверен от шефа на полицията, че се прави всичко възможно купеният вот да бъде елиминиран.

Резултатите в село Буковлък на първи тур показват, че от 3200 избиратели са гласували около 1500. От тях малко по-малко от 600 са гласували за Спартански, а за кандидата на ГЕРБ около 830-840. На втория тур обаче, обърна внимание Спартански, гласовете за мен са 109, а за кандидата на ГЕРБ – 1398. И това по думите му става след като са арестувани негови симпатизанти и застъпници по секционнните комисии. Особено са впечатляващи резултатите в 205 секция, където имам три гласа срещу 643 гласа за моя опонент, подчерта Спартански. Преди 4 години в Буковлък Спартански е имал 270 гласа на първия тур, а на втория след „същата профилактика“ гласовете вече са 35, а за кандидата на ГЕРБ – 1906.

„Каква беше работата на полицията и какво свърши полицията, освен да арестува хора, свързани по някакъв начин с изборния процес като мои застъпници“, попита днес Георг Спартански. Моите претенции не са към оперативния състав, защото те изпълняват заповеди, каза още той и добави, че към негови симпатизанти и застъпници в секционните комисии са отправяни заплахи, арестувани са и са убеждавани, че ще лежат в затвора, ако не се съгласят на споразумение с Прокуратурата, че са купували или ще купуват гласове в негова полза.

Заплахи, арести и проверки по домовете на симпатизанти на Георг Спартански е имало и в град Славяново, където също по думите на избрания за втори мандат кмет на община Плевен е имал значително по-малко гласове, сравнено с кандидата на ГЕРБ.

На пресконференцията днес Спартански зададе риторично и въпроса колко симпатизанти, застъпници, представители или членове на секционни комисии на неговия опонент са задържани, третирани и малтретирани в следствени арести в полицейските управления.

„Няма да позволя с нечистоплътни машинации, в които да бъдат въвличани държавни институции, да бъде петнено името ми и това на семейството ми“, заяви още Георг Спартански.

По повод изнесените днес факти за изборните нарушения Спартански бе категоричен, че очаква реакции от държавните институции. Ако такава не последва, то той смята да инициира среща с посланиците на държавите-членки на ЕС у нас, за да ги запознае с тези изборни практики. „Имам самочувствието на кмет на седмата по големина община в България, Плевен е град с история, с настояще и с бъдеще“, категоричен бе Георг Спартански.

Ето и представените днес извадки от резултатите в секции в село Буковлък от изминалите избори и от тези преди 4 години:

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: