Екип от Езикова гимназия – Плевен участва в годишна национална среща на NABEC

04.11.2019 14:31

Oт 31 октомври до 2 ноември 2019 г. в хотел „РИУ Правец Ризорт”  се проведе годишна среща на националното сдружение на българските европейски клубове – NABEC на тема „В каква Европа вярваме?”.

NABEC е мрежа на Европейските клубове на училищата в България, в която участниците имат възможност да научат повече информация за Европа и интеграционните процеси. Също така да осъществят контакти и обмен, както и да участват в съвместни проекти на Европейските клубове и да обогатят техните дейности в училищата.

В това грандиозно събитие участваха 29 училища от цялата страна, 64 ученици и 37 учители. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен е член на тази европейска организация, осъществявайки дейността си чрез клуб „Европа”. Училището беше представено от учениците: Мирела Йолова – 12.в клас, Теодор Димитров – 12.в клас, Веселин Нанов – 11.д клас, с ръководители г-жа Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност и г-жа Таня Илиева – учител по философия на френски език в гимназията. Форумът започна на 31 октомври с ателие за учители на тема „Трудните ученици и техните проблеми” с ментор проф. дн Вяра Гюрова, факултет по педагогика СУ „Св. Климент Охридски”.  Учениците бяха включени в тренинг на тема „Човешките права и толерантността – основни елементи на европейската идентичност”, модериран от Стефани Рошкова, експерт към сдружение „Възможности без граници”, а след това и в интерактивни игри за комуникация на тема „Да открием приятели”.

На 1 ноември форумът беше официално открит с видео-обръщение на Европейския комисар Мария Габриел и Томислав Дончев – зам.-министър председател и приветстван от г-н Людмил Вълков – Представителство на Европейската комисия в България, от  д-р Калоян Методиев, политолог, началник на кабинета на Президента на Република България. По темата „В подкрепа на различността” взеха отношение Румен Петров, социален психолог, преподавател в Нов български университет, Юлиана Методиева, главен редактор на сайта „Маргиналия” и Драгомир Шолев, режисьор на филма „Прасето”, удостоен с три награди на 23-я „София Филм Фест”.

Част от дневния ред на събитието беше презентиране от всеки училищен клуб на продукт по темата „В каква Европа вярваме?” Екипът на Езикова гимназия – Плевен се представи блестящо с единственото по рода си на това събитие есе-апел и визуална електронна подкрепа, с което те продължават участието си на международен форум, заради показаните стил и класа.

Устремният възход на представянето на възпитаниците на ПГПЧЕ – Плевен под надслов „Спортът обединява Европа” продължи във „Вечер на талантите”, при което Мирела Йолова – 12.в клас и Теодор Димитров 12.в клас, световни и европейски шампиони по карате, демонстрираха бойни техники като средство за самоусъвършенстване, за самозащита и като спорт. Те се радваха на огромния интерес и внимание на аудиторията, които със затаен дъх и бурни ръкопляскания дълго ги аплодираха.

След презентацията „Еразъм+ в подкрепа на образованието” на Юри Константинов, експерт Еразъм+ КД1 и КД2 към ЦРЧР, беше дадена думата на Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност и координатор на проекти по КД2, за да представи успешно завършилия с Европейски знак за качество проект с работен език френски, както и дейността по другите два текущи проекта с работни езици английски език и немски език.

Несъмнено гордост за Езикова гимназия – Плевен е, че е сред 20-те сертифицирани училища в страната, избрани за допълнителен модул на програмата „Училище посланик на Европейския парламент“, единствено от училищата в Плевенска област.

Снимки и информация: ПГПЧЕ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: