Дни на отворените врати във фирми-партньори на ПГМЕТ по дуалната система на обучение

02.11.2019 9:19

Дни на отворените врати във фирми-партньори по дуалната система на обучение на Професионалната гимназия по механоелектротехника – Плевен се проведоха тази седмица.

В сградата на ЧЕЗ Разпределение България ЕАД в срещата участваха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, Маргарита Гатева – експерт по професионално образование към МОН, Албена Тотева – началник на РУО – гр. Плевен, Емил Тодоров – старши експерт по професионално образование към РУО – гр. Плевен, инж. Цветелина Стойкова – директор на ПГ по механоелектротехника – гр. Плевен, ученици от 12 клас на ПГМЕТ, провеждащи обучението си 3 дни във фирмата в реална работна среда с ръководител инж. Ирина Людиева.

От страна на домакините на събитието присъстваха Ралица Янева – ръководител човешки ресурси, инж. Виолин Йоцов – ръководител СДЗ, инж. Асен Йончев – експерт ЗБУТ, инж. Иво Уруков – ръководител оперативен център, наставници на учащите и др.

Срещата откри инж. Стойкова, която сподели впечатленията и натрупания опит от партньорството с ЧЕЗ при обучение на ученици по дуалната система. В работния разговор гости и домакини обмениха идеи относно трудности и проблеми, които възникват при обучението на младите хора, начините на преодоляването им и повишаване качеството на придобиваните знания и умения, провеждане на курсове за обучение на наставници. В дружеска обстановка учениците споделиха удовлетворението си от работата в ЧЕЗ и повишаването на личната им мотивация по отношение на продължаване на образованието им в сферата на електроенергетиката след завършване на средно образование.

Във втората част на събитието ученици от 6 клас на ОУ „Васил Левски“ – гр. Плевен и 8 и 10 клас на ПГМЕТ  посетиха кол-центъра на ЧЕЗ, където Десислава Диловска ги запозна  с работата в него. Децата бяха впечатлени от работната обстановка и залата за отдих, където поиграха тенис на маса, дартс и др. игри.

Срещата завърши с посещение на диспечерската служба, където инж. Виолин Йоцов запозна младежите с предизвикателствата в специализираното диспечерско звено.

Събитието беше изключително полезно, конструктивно и интересно за всички участници в него.

Другият партньор в дуалната система на обучение на ПГМЕТ – Плевен фирма „УниПОС“ също отвори врати за учениците. Гостуването тази година обаче е по-интересно, защото в качеството на домакини бяха и нашите възпитаници от 11б клас, обучаващи се по специалността „Микропроцесорна техника“, професия „Техник на електронна техника“. Гости бяха най-малките ни ученици от 8 клас, специалност „Системно програмиране“.

Децата се запознаха с производствения процес в предприятието, с трудовия ред и дисциплина, с местата за отдих. Те бяха впечатлени от съвременното оборудване и апаратура, с помощта на които се произвежда продукцията във фирмата. Гид навсякъде беше Невена Дилкова, мениджър „Човешки ресурси“. Тя представи на гостите и нашите ученици, които бяха на своите работни места по време на практиката им в реална работна среда – Спасимир, Ирена, София, Анатоли, Аксения. Младежите се справят отлично с работата, демонстрирайки придобитите в училище знания и умения. А Спасимир е истински отличник – от самото начало на своята практика той преизпълнява дневната си норма на машината за лазерно гравиране на надписи. Аксения и София с дамска прецизност и точност запояват платки, а Ирена и Анатоли се занимават със сглобяване на детайли. Част от работата на предприятието беше представена от инж. Диана Борисова – възпитаничка на Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен, повод отново да се почувстваме горди, че създаваме знаещи и можещи кадри за родния бизнес.

Снимки и информация: ПГМЕТ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: