Членът на Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия Цветелина Пенкова беше на посещение в Белград

01.11.2019 16:15

Евродепутатът Цветелина Пенкова, като част от Делегацията на Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия, беше на посещение в Белград. Делегацията, председателствана от Таня Файон, проведе срещи в периода 30-31 октомври на високо равнище с президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя Ана Бърнабич, министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, министъра по европейска интеграция Ядранка Йоксимович и Владимир Орлич, председател на делегация на Народното събрание на Сърбия.

Основни теми в разговорите бяха актуалната ситуация, свързана с преговорните отношения за присъединяване, и бъдещите връзки между ЕС и Сърбия, както и оценка на постигнатия напредък в преговорите по глава 23 (върховенство на закона, съдебна система и основни права и свободи) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност) и перспективите относно бъдещото развитие на страната. В рамките на дискусиите бе поставен акцент и върху необходимостта от подобряване на диалога между Белград и Прищина.

Обсъдени бяха още вътрешнополитическите процеси в Сърбия, сред които подготовка и прилагане на реформа в изборното законодателство за подобряване на условията при провеждане на предстоящите избори през 2020 г., необходимостта от засилване на междупартийния диалог и проблемите с медийната среда и нуждата от премахване на езика на омразата и насилието и опитите за влияние върху журналистите. Делегацията изрази подкрепа от името на Европейския парламент за присъединяването на Сърбия към ЕС и демонстрира готовност да продължи сътрудничеството със страната във всички аспекти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: