Плевенчани почетоха делото на будителите /фотогалерия/

01.11.2019 12:19

Тържествен ритуал пред паметника на Иван Вазов на едноименната улица в Плевен се състоя днес, когато честваме Деня на народните будители.

Честването започна с молебен, със свои изпълнения участваха Общинският духов оркестър, Ученическият духов оркестър и мажоретки при СУ „Иван Вазов”, децата от хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Почетният караул пред паметника на Иван Вазов бе поверен на гвардейците от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен. Десетки бяха плевенчаните, дошли да почетат делото на будителите, сред тях бяха и младите възрожденци от НУ „Христо Ботев“ – Плевен.

„Днес е ден на признателност, но и ден на размисъл за ценностите на нашето общество, за приемствеността, за приоритетите в нашата вече европейска страна. Нека по-често се докосваме до магията на фолклора, безценните послания на книгата, вълшебството на мелодията, хармонията на картината, дръзката научна мисъл, създали пред света невъобразимия образ на България“, каза в приветственото си слово, изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен Милен Яков.

„Денят на народните будители е ден, в който празнуваме силата на българския дух, будното съзнание, достойния пример на забележителните ни просветители, творци и революционери. Ние българите имаме безценно наследство,завещано ни от нашите предци. Никога не бива да забравяме, че от България, от нас, славянската писменост поема своя просветителски поход към всички славянски народи“, подчерта в словото си по повод празника заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов. „Днес искам да се обърна към всички съвременни будители с едно пожелание – пазете и предавайте нататък този неугасващ, български, просветителски огън, за да пребъде България“, добави още той.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Вазов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: