В РИМ – Плевен днес откриват фотоизложба „Самолетостроенето в България”

01.11.2019 10:05

На 1 ноември (петък) от 16:30 ч. в I-во изложбено фоайе на Регионален исторически музей – Плевен ще бъде открита документална фотоизложба „Самолетостроенето в България”. Тя ще остане експонирана до 17 ноември 2019 г.

В годината на 150-годишния юбилей на Българска академия на науките, Регионален академичен център – Плевен е съорганизатор на поредица от научни и културни събития на територията на град Плевен.

По покана на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив, РАЦ – Плевен съдейства за планирането и осъществяването на документална фотоизложба „Самолетостроенето в България“. Събитието се организира по повод 1 ноември – Деня на народните будители и се провежда под патронажа на Община Плевен, с любезното домакинство на Регионален исторически музей – Плевен. Останалите съорганизатори са: Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства – гр. Казанлък и Факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“.

Експозицията включва уникални фотоси от богатата история на самолетостроенето в България. Изложбата е много актуална както с богатата сбирка от важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, така и с многото фотоматериали. Всичките, над 70 на брой фотоси, са предварително селектирани и тематично подредени.

Експозицията проследява в документални снимки развитието на самолетостроенето в България, което е едно от големите индустриални предизвикателства през XX век. В България са разкрити три самолетни фабрики – Държавната аеропланна работилница – ДАР, в София, Държавната самолетна фабрика – Казанлък и  Държавната самолетна фабрика – Ловеч.

Фотокопията на снимки, в голямата си част – предоставени от Българската Военна академия „Г.С. Раковски“, са подбрани  и предварително проучени от полковник (о.р.) проф. Димитър Недялков. Ползвани са и копия на архивни изображения, собственост на колекционери и наследници на казанлъшките военни – Петя Големанова, Румелия Христова и Лилия Димитрова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: