Принос за деинституционализация на деца и младежи от социални услуги чрез ОПРЧР

31.10.2019 12:29

Фондация Център за детско развитие и психологическо консултиране „Когнитива“приключва успушно проект „Иновативни мерки за социално включване на деца и младежи, настанени в резидентни услуги“ по договор за предоставяне на БФП № BG05M9OP001-2.009-0058-C01, финансиран по процедура № BG05M9OP001-2.009 „Открий ме“ наОперативнапрограма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020,съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът допринесе за превенция на институционализирането и за насърчаване на социалното включване на 45 деца и младежи в неравностойно положение, включително с увреждания и в риск, настанени в четири резидентни услуги в градовете Карлово, Драгоман и Левски, чрез подкрепа за формиране на умения за самостоятелност, учене и работа и за личностното развитие.

Разработи се и се апробира иновативна специализирана терапевтична програма за психодрама, която води до дълбока промяна на Аз-образа на целевата група, като оказва подкрепа на личностното развитие и насочва към по-добра комуникация, коопериране и социална адаптивност. Проведоха се групови и индивидуални сесии за развитие на социални умения, за личностно развитие и за психотерапия; работи се съвместно с децата и техните близки за укрепване на връзката между тях; професионално ориентиране на младежите от услугите ще ги насочи към правилен избор на образование и професия.

Мерките допринасят за формиране на умения за самостоятелност, учене и работа, и оказват подкрепа на личностно развитие и социално включване.

Усилията на експертите от Фондация „Когнитива“ са насочени към постигането на очакваните устойчиви резултати от проекта, който вече оказва трайно въздействие върху децата и младежите в неравностойно положение, като развива техните личностните и социални умения.

Проектът дава принос за намаляването броя на децата и младежите, изложени на риск от зависимости и социално изключване и повишава капацитета на фондацията за въвеждането и прилагането на иновативни подходи за деинституционализация на деца и младежи от социални услуги. 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието му се носи от Фондация „Когнитива“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: