Стоматолози от област Плевен се включват в кампанията за силанизация на детските зъби

30.10.2019 16:11

Десет стоматолози в Плевен участват в кампания за силанизация на детските зъби до края на ноември. Програмата е на здравното министерство и се осъществява от 2009 г. с подкрепата на Министерството на образованието, информира на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен д-р Павлин Стефанов – председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз.

Кампанията обхваща деца от 5 до 8 години. Ангажирани са стоматолози от Плевен, Червен бряг и Никопол. Д-р Стефанов поясни, че разчитат на активността на родителите на децата в тази възрастова група, както и на директорите на детските градини и на училищата, за да посочат значението на профилактиката на зъбите от най-ранна детска възраст. Процедурата е безболезнена и отнема две-три минути, освен това е напълно безплатна.

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те предпазват децата от развитие на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които създават проблеми, поясни стоматологът.

Миналата година в кампанията са обхванати 1 200 деца от около общо 4000 в община Плевен в тази възрастова група. Тази година се очаква да бъдат включени над 1 500 деца. Кампанията ще продължи до 30 ноември. Адресите на ангажираните стоматолози са обявени в училищата, могат да се проверят и ТУК. 
Както и ТУК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: