Районна прокуратура – Плевен води 4 разследвания, свързани с изборите

27.10.2019 17:49

В Районна прокуратура – Плевен се водят 4 разследвания по престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите производства. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Към 17 часа днес в страната са образувани общо 65 досъдебни производства с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 бр. са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 10 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В Прокуратурата на Република България са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 бр. е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 бр. преписки, а по останалите 317 бр. преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 лица /кандидати за кметове и общински съветници/ по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица / кандидати за общински съветници/ като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК. С определение на СпНС са задържани под стража 4 обвиняеми.

ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: