Местна коалиция с жалба до ОИК – Плевен за сгрешени номера в изборни бланки

27.10.2019 8:03

Жалба до Общинска избирателна комисия – Плевен са внесли от Местна коалиция „Демократична България – Обединение (ПП СДС, ПП БЗНС). В нея се посочва, че Коалицията е регистрирана за участие в изборите за общински съветници и за кметова на кметства с номер 68. Това означава, че на всички документи, които следва да се изготвят по повод изборния процес, Местна коалиция „Демократична България – Обединение (ПП СДС, ПП БЗНС) следва да бъде индивидуализирана с № 68.

„До нас достигна информация, че в документ наименован „Бланка-чернова за отразяване на резултатите от преброяване на предпочитанията (преференциите)“, предоставен на всички секционни избирателни комисии в поверения ви за организация и контрол изборен район, а именно община Плевен, Местна коалиция „Демократична България- Обединение (ПП СДС, ПП БЗНС)“ е изписана с № 67 вместо с правилния № 68”, се посочва в жалбата до ОИК.

От Коалицията подчертават, че това представлява сериозно нарушение на Изборния кодекс, и създава предпоставки за манипулация и погрешно отразяване на гласовете получени за кандидатите регистрирани за участие в изборите за общински съветници в  коалицията, и добавяне на пълните или на част от изборните резултати към политически субект с № 67, който е различен от Местна коалиция „Демократична България- Обединение (ПП СДС, ПП БЗНС)“.

От МК „Демократична България- Обединение (ПП СДС, ПП БЗНС) настояват от ОИК – Плевен незабавно да бъде разпоредена замяна на опорочения по съдържание документ, с такъв, който съдържа коректно възпроизведена информация; опороченият по съдържание документ, наименован„Бланка-черновата за отразяване на резултатите от преброяване на предпочитанията (преференциите)“ да бъде незабавно иззет от всички секционни избирателни комисии, за което да изготвите приемно – предавателни протоколи; да бъде изрично забранено на членовете на секционните избирателни комисии  да нанасят каквато и да е информация и отбелязвания, по обърканата бланка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: