ХГ „Илия Бешков“ – Плевен представя изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“

25.10.2019 11:46

Селекция от най-добрите творби, създадени за 50 години от участниците в Международния пленер „Делиблатски песак“, Панчево, Сърбия, гостува от тази седмица в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен. Експозицията бе открита официално в четвъртък вечер от Антония Караиванова – директор на плевенската галерия, в присъствието на представители на организаторите на пленера в Република Сръбска, гр. Панчево и много гости. От името на Общински съвет – Плевен, събитието уважи Петя Василева – заместник – председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Тя поднесе поздрав и от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев.
„Радвам се, че в Плевен посрещаме приятели от Сърбия. Радвам се и и на тази работилница за балканска солидарност в сферата на изкуството, на произведенията на която ценителите на изкуството в нашия град ще имат възможност да се насладят в следващите дни. Пожелавам на добър час на изложбата и на бъдещето съвместно сътрудничество“, обърна се към присъстващите на събитието Петя Василева, след което поднесе и поздравителен адрес от името на председателя на Общинския съвет.

„За мен е чест от името на Общински съвет – Плевен, и лично от свое име да ви поздравя с откриването на изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“, съвместен проект с организаторите на пленера в Република Сръбска, гр. Панчево и ХГ „Илия Бешков“ – Плевен! Изкуството е най-градивната съзнателна човешка дейност, чиято сила на въздействие може да докосне сърцето и ума на хората. Радвам се, че ценителите на красивото в Плевен имат възможност да се насладят на експозицията, отбелязваща юбилейната годишнината от началото на Международния пленер и да станат част от света, показан от творците от различни възрасти“, се казва в поздравлението от Мартин Митев.
Поздрав към организаторите и домакините отправи и Милен Яков – изпълняващ длъжността кмет на Община Плевен. За изложбата и за самия пленер разказаха накратко гостите от Република Сръбска Стоян Бошков и Милосав Урошевич.

Международният пленер „Делиблатски песак“ е едно от най-старите и най-важни събития в областта на изобразителното изкуство в Сърбия, което се провежда от 50 години насам. Художниците творят в местността „Девоячки бунар” – природен парк във Войводина, който представлява пясъчен ареал, създаден преди 200 години. В изложбата, представена в Плевен, са показани избрани творби на различни участници през годините. България присъства с картини само на двама български творци – от Русе и от Плевен в лицето на Антония Караиванова. „Във възторг съм от това място – уникална местност, национален парк, красотата е навсякъде. Работим с идеята да може повече плевенски творци да участват в този пленер. Много е хубаво да можем да сравняваме себе си със света. Възможност, която този пленер ни дава“, сподели Антония Караиванова.
За настроението на вечерта в ХГ „Илия Бешков“ допринесе с изпълненията си представителен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“ ще остане в Плевен до 5 ноември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: