Илиян Йончев, БСП: Плевен не е сметище!

25.10.2019 8:21

– Г-н Йончев, с наближаването на зимния сезон няма как да не Ви попитам първо как ще коментирате факта, че Плевен покрива нормите за чист въздух последно преди повече от десетилетие?

– Ситуацията в Плевен е страховита по отношение чистотата на въздуха. Няма данни за фини прахови частици на сайта на Общината. Плевен е заобиколен от малки населени места, в които отоплението е на дърва. Хората обаче са снабдявани с дърва, които не са изсъхнали. При горенето им се отделя по-малко топлина и повече вредни емисии. Говори се, че са снабдявани и с платове, които използват за горене. Липсва контрол. Компетентните органи трябва да влязат в своята функция и да спрат тези убийствени практики. Има и алтернатива в лицето на еко брикетите, които могат да се произвеждат от дървесните отпадъци при санитарната сеч и например заедно в партньорство с рафинерия „Плама“, в която има такава инсталация ще снабдяваме хората. В момента там е закупена специална машина, която превръща остатъчния дървен материал при дърводобив в еко брикети, които са много по-ефективни за отоплителни цели.
Същевременно всяко 4-то дете в България страда от дихателни проблеми… Вече над Плевен смогът е честно срещано явление, въпреки че индустирята не работи с темповете от края на 80-те. Това звучи парадоксално, но парадоксални са и задръстванията в града. Затова предвиждам като кмет на Плевен да направя инфраструктурни промени, за да намалеят задръстванията.

– А какви са мерките, които ще предприемете по отношение на нарастващия брой бездомни кучета в Плевен?

– Решаването на проблема с бездомните кучета са един от основните ми приоритети. И тук разковничето се крие в създаването на условия за правилна грижа за тях – изграждането на съвременен приют. Настоящият кмет Георг Спартански нереалистично поиска финансиране за изграждането на приют за бездомни кучета в размер на 3 мнл. лв. Съвсем логично, това не се случи, търгът се провали на три пъти. Истината е, че властта не може да опази хората от животните.

– През последните месеци изключително тревожни са сигналите за незаконни сметища и неправомерно депониране на отпадъци в близост до Плевен. Какво се случва, наясно ли сте с проблемите?

– Съвсем наскоро истината, крита дълго време, лъсна, а именно: В района на Буковлък бяха открити три незаконни сметища, умело прикривани от техните стопани. Стана ясно, че има хора, които се препитават с депониране на строителни отпадъци върху собствените си терени, нещо, което е недопустимо в двайсет и кой век беше…

– Г-н Йончев, объркахте века ли?

– Ами в Плевен е така. Извинете. Но минавайки от крайните квартали през центъра, в разстояние от няколко километра, ако човек не сменя векове, то при всички положения попада в няколко различни десетилетия.

– В Община Плевен има внесени няколко инвестиционни намерения за изграждане на заводи за преработка на отпадъци. Какво мислите по темата?

– Плевен не е сметище. Това трябва да е ясно за всеки. Тук говорим за приоритети. Нашият град има толкова много дадености и огромен потенциал. Нека развием тях. В никакъв случай не подценявам необходимостта от подобни проекти, защото преработката на отпадъци е ключова и неизбежна, но повярвайте ми, има далеч по-подходящи локации за изграждане на такъв завод. Пред нас на дневен ред е възстановяването на индустрията в града.

Пресцентър на БСП – Плевен, PR публикация
Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: