Деца от ДГ „Гергана“ – Плевен научиха повече за отглеждането на лозите

25.10.2019 11:30

Благодарение на успешното сътрудничество между Т. Каменова- директор на ДГ „Гергана“ и Габриела Вълова – гл. експерт отдел „Държавен архив“, децата от VI-та подготвителна група „Мики Маус“ и екипът на ДГ „Гергана“-Плевен имаха честта и удоволствието да посрещнат като свой гост проф. д. с. н. Пенка Абрашева, фондообразовател и първата жена в историята на лозаро-винарския институт в Плевен, заемаща длъжностите: научен секретар, завеждащ секция и директор; учен с принос към изучаване на вирусите и болестите по лозовите насаждения.
Пред смаяните погледи на малчуганите проф. Абрашева разкри чудото на процеса на създаването, отглеждането и грижите за лозовите насаждения, събрано в няколко епруветки и разказано от сладкодумната професорка като вълшебна приказка. Тя беше възхитена от спонтанните, но уместни въпроси на най-малката си публика. Бъдещите първокласници научиха интересни и любопитни факти за ползите от гроздето, както и че Плевен е Пети в света в сферата на лозаро-винарството.
Изненадите бяха взаимни – проф. Абрашева подари на ДГ „Гергана“ лозова пръчка за засаждане, а децата я изненадаха с нестандартно есенно пано, изработено под ръководството на ст.учител М. Димитрова и учител Д. Вакова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: