МВР – Плевен с мерки за охрана и обезпечаване на реда в изборния ден

24.10.2019 14:07

В ОД МВР – Плевен е изготвен план за дейността на структурите звена за гарантиране на сигурността, противодействието на престъпленията против политическите права на гражданите, опазването на обществения ред, осигуряването на пожарна безопасност и защитата на населението и охраната на изборния процес в периода на подготовка и при произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 година.
В Областната дирекция на МВР и Районите управления са сформирани оперативни щабове. Щабът поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на област Плевен и с всички организации, имащи отношение към вота. Съвместно с прокуратурата и ДАНС са набелязани конкретни мерки за гарантиране на честен и безпристрастен вот. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес. Полицейските служители извършват незабавни проверки по всеки постъпил сигнал, като събраните материали са докладвани в РИК и Прокуратурата.
От 27 септември до 4 ноември 2019 година в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 година.
Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.
От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас. Ако гражданин не разполага с валиден документ за самоличност, той има възможност да подаде заявление и съответно да му бъде издадено удостоверение, с което да гласува. Удостоверителните документи се издават в случай на изгубена или открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за пръв път предстои да се издаде документ за самоличност. Работното време на звената за документи за самоличност е от понеделник до петък от 8,30 до 17,30, в събота – 26 октомври – ще работят от 8,30 до 17 часа, а в деня на вота – от 8,30 часа до 19,30 часа. Удостоверителните документи служат единствено и само за изборния ден за упражняване на право на глас. Издадените за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуалния балотаж на 3 ноември, тогава на местата, където ще има втори тур на местните избори, ще се издават други удостоверителни документи, важащи само за вота на 3 ноември. За периода от 22 октомври до 13 часа на 24 октомври 2019 година служителите от „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Плевен са издали 21 удостоверения, с които гражданите да гласуват.
Във връзка с предстоящия вот полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили при транспортиране на бюлетините.
В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица или в нетрезво състояние, както и употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети.
При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: