Румен Петков със сигнали до главния прокурор за погазване на Изборния кодекс

23.10.2019 16:08

Писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, до Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и до Ингибьорг Солур Гисладотир е изпратил Румен Петков, председател на ПП АБВ. Поводът са изнесени днес на пресконференция пред медиите фрапиращи по думите му сигнали за грубо погазване на Изборния кодекс и нарушаване на кампанията за местни избори 2019.

„Ние от ПП АБВ сме силно обезпокоени от начина, по който се провеждат изборите. Технологията на провеждането им цели насаждане на страх, демонстрация на липсата на закон за определени хора, неспособността за правораздаване и внушаване на усещането, че има хора, които са над закона”, заяви Петков.

Два от сигналите, посочени в писмото, са от Плевен. Първият се отнася до кандидат-кмета на ПП ГЕРБ Мирослав Петров, който, погазвайки всякакви норми, си е позволил да провежда агитация на спортно мероприятие по мотокрос, провеждащо се в района на ВВУБ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия на 6 октомври. „Какво прави ОИК, Военна прокуратура, прокуратурата. Абсолютно бездействие. Ако беше от друга политическа партия, щеше ли да се демонстрира същия слугинаж?“, пита Петков. Вторият сигнал, свързан с Плевен, е за кандидата за кмет на ВМРО д-р Калин Поповски за оказан натиск срещу журналисти. „Нито средствата за масова информация реагираха, нито представителите на политическите сили. Значи за тях да мачкаш журналист е нещо приемливо. Липсва реакция и от СБЖ, което също е притеснително“, коментира лидерът на АБВ.

В сигнала си до главния прокурор Румен Петков информира и за случай с кандидат-кмет на Кметство Тъжа, община Павел баня – Цвятко Балабуров. Той според изнесените от АБВ данни е с влязла в сила осъдителна присъда. „Ние сме сезирали ЦИК, реакция няма. Това е безобразие и ние сезираме главния прокурор да разследва работата на ЦИК, защото те са съучастници в престъплението“, подчерта лидерът на АБВ.

Четвъртият сигнал в писмото на Румен Петков е за пребити симпатизанти на ПП АБВ в Пазарджик, докато разлепвали на разрешените места. Един от участниците в този акт е кандидат за общински съветник от листата на досегашния кмет на община Пазарджик.

„Искрено се надявам и вярвам, че при така проведената тежка и изпълнена с нарушения кампания за местните избори, отговорните институции най-сетне ще отговорят на очакванията на избирателите за малко повече честност, справедливост и законност на изборите“, коментира Румен Петков.

Той призова днес министъра на МВР да провери действията на полицейските служители на територията на тетевенските села Български извор, Галата, Глогово, Градежница – дали са ходили по къщите да раздават пари да се гласува за определена политическа сила. Петков апелира да се направи и проверка дали в Карнобат икономическа структура се е ангажирала с участието на партия „Българската пролет” в изборите и дали също се раздават пари да се гласува за точно определен кмет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: