В Кнежа откриха обновената сграда на Детска ясла №1

22.10.2019 15:20

Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова проведе среща с екипа, който предоставя услугата „Патронажна грижа“ в Кнежа. Проектът на общината е финансиран със средства на ОПРЧР и е на стойност над 101 хил. лв. С него се подкрепят 50 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, които ежедневно получават здравно-социални услуги в дома си. По проекта са наети 10 социални работници, медицинска сестра, рехабилитатор и психолог. От екипа, който предоставя услугата, споделиха, че патронажната грижа е важна, тъй като помага на общинската администрация да разшири обхвата на социалните услуги.

При посещенията на възрастните и хората с увреждания в домовете им, медицинската сестра обикновено проследява схемата им за прием на лекарства, мери кръвно и е връзката на потребителите с личните им лекари. Голяма част от ползвателите са трудноподвижни или обездвижени. Рехабилитаторът сподели, че основната му цел е да им помогне да станат по-самостоятелни в ежедневието си. Психологът от екипа за патронажна грижа също бил търсен от хората, тъй като споделяли проблемите си с него. Той също ги посещава в домовете им. Всички хора в нужда споделяли, че услугата е необходима и е в помощ за тях. Зам.-министър Русинова сподели, че процедурата „Патронажна грижа“ на ОПРЧР е един от начините да бъде оказана помощ на нуждаещите се.

Около 800 души в Кнежа получават индивидуални хранителни пакети, а 200 възрастни жители получават „Топъл обяд“. Заместник-министър Русинова обсъди с представители на община Кнежа нуждите на хората с оглед бъдещото надграждане на програмата за следващия програмен период 2021-2027 г. Очакванията са средствата по програмата да бъдат удвоени, а индивидуалните хранителни пакети да бъдат допълнени с необходими за ежедневието принадлежности.

По време на посещението си в Кнежа, Русинова посети социалното предприятие „Шивашки цех“, създадено по процедурата „Развитие на социалното предприемачество“ на ОПРЧР. Проектът е на стойност над 195 000 лв. Сградата, в която се помещава шивашкият цех, е ремонтирана, купени са нови шевни машини, а наетите 20 безработни са били обучени. В момента служителите на социалното предприятие шият спални комплекти, халати, работно облекло за детски градини и болници. Получават и индивидуални поръчки. „За нас това са едни от най-смислените проекти“, обърна се зам.-министърът към шивачките в цеха.

Зорница Русинова откри обновената сграда на Детска ясла №1, която е санирана със средства по проект „Красива България“. Сградата на детската ясла е санирана, подменена е дървената дограма, направена е топлоизолация. Общият бюджет на проекта е над 218 000 лв. Яслата се посещава от 60 деца на възраст от 1 до 3 години. Кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски припомни, че политиката на общината за обхват на децата включва безплатна ясла и детска градина. Освобождаването от такси цели социализиране на децата от най-ранна детска възраст. „Колкото и да ни се вижда далечно, тези дечица са хората, които ще работят за нашите пенсии. Това е инвестиция в бъдещето, която има смисъл“, коментира той.

Заместник-министър Русинова припомни, че целта на „Красива България“ е да бъдат подкрепяни социално значими проекти. „Приоритетът на нашето правителство е образованието. Затова е важно да работим за децата. Удоволствие е да видим, че община Кнежа е активна в социалните проекти“, допълни тя. На децата, техните родители и работещите в детската ясла Русинова пожела това да е най-прекрасното място, където да преминава денят им.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: