Любомир Паскулов: В основата на доброто управление е създаването на екип от професионалисти, които имат волята да работят за плевенчани

22.10.2019 8:53

Любомир Паскулов е кандидат за общински съветник в община Плевен от гражданската квота в листата на ВМРО. По образование е учител по история, в момента е зам.-директор на ПГПЧЕ – Плевен и е председател на Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Любомир Паскулов има опит в местната политика и в управлението на образованието. Още в периода 1992 – 1994 г. е бил общински съветник, както и през периода от 1999 – 2011 г., като в два от мандатите е бил председател на ПК по образование. От 1999 г.  до 2002 г. е началник на регионален инспекторат образование.

Г-н Паскулов, след 8 години извън политиката Вие се завръщате като кандидат за общински съветник в листата на ВМРО. Кое Ви мотивира?

Три са основните причини да приема да съм част от тази листа. Първата е свързана с образованието и проблемите в него. Почти липсва взаимодействие между общинската администрация и регионалното управление на образованието. Този феномен се отразява отрицателно на училища и детски градини. Втората причина е съвместната ни дейност като общински съветници от една група  с д-р Калин Поповски. През 2003 г. участвахме и успяхме заедно на избори. Знам, че той е способен, действен човек, може да създаде добър екип и заедно да допринесем за просперитета на община Плевен. Не на последно място смятам, че един кмет може да бъде успешен, само ако има добре подготвени специалисти във всички сфери, които добре си взаимодействат и могат да доведат всяко едно начинание до успешен край. Ние имаме такива специалисти и готовността да привлечем още такива. Смятам също, че индивидуалното явяване на избори не е рационално. Само една голяма група от общински съветници може тя да влияе на процесите,от които зависи бъдеще на общината.

Как човек с вашата експертиза би допринесъл за развитието на Плевен и общината като част от местния парламент?

Мога да допринеса за подобряване на комуникацията между образователните институции. Ще помогна на учителите да поставят важните проблеми на детските градини и училищата пред общинската администрация и общинския съвет. Общинските съветници трябва да взимат информирани решения. В това отношение ще им помогнат специалисти, излъчени от синдикати и работодатели. Ще бъда полезен в комисията по финанси и бюджет,тъй като съм участвал в предишни мандати на общинския съвет в тази комисия. Ще работя  за  привличането на  инвестиции в инфраструктурата на нашия град.

Кои са най-сериозните проблеми на Плевен и общината?

За мен най-основният проблем е липсата на работа в екип. Не смятам, че сега се работи по този начин. Това довежда до формално  взаимодействие с държавните институции на областно равнище. Резултатът е, че няма подготвени нови инвестиционни проекти по европейските програми. Довършваха се започнатите от преди.  Изправени сме пред сериозен демографски срив.Единственият изход е създаване на привлекателни работни места. Това става най-вече чрез привличане на средства от инвестиционните фондове на ЕС. А при една недобра комуникация с държавните институции, с Правителство, с Парламент, това няма как да се осъществи.

Кои ще бъдат Вашите приоритети в работата Ви като общински съветник? С кое бихте започнали първо?

Както вече посочих, ще работя за създаването на добър екип – без него всяко добро намерение се превръща в утопия.Вниманието ми ще бъде насочено за  подобряване на условията в  детските градини. Кметът е работодател на директорите на детски градини и възможностите за контрол там е най-значителен. Кадровата политика ще се подобри, ще се осигури за децата качествено хранене,контрол върху него и контрол върху реализацията на ремонти, които се осъществяват –  текущи ремонти със средства от общинския бюджет или такива от инвестиционни проекти.

Трябва да се обърне по-голямо внимание на разпределянето на средствата от местните приходи на общината за издръжката детските градини, което е основен приоритет. Ще има по-голяма прозрачност при разпределянето им. Има какво да се желае по отношение на  делегираните бюджети  на общинските училищата. Формулата за разпределянето на държавната субсидия за финансирането на училищата може значително да се оптимизира.

Друг важен проблем, на който ще обърна внимание , е спиране на изтичането на финанси за поддържането на училища, които функционират формално. Преди три години 4 професионални гимназии бяха прехвърлени на издръжка от Общината от Министерството на земеделието. Две от тях – ПГ по мениджмънт и хранителни технологии и ПГ по дървообработване и машиностроене са с по 30-тина ученици. Политиката на общината до сега е, че е по-евтино тези училища да функционират по този начин, отколкото да ги слеят с другите две. Ние не сме на това мнение. Не е нужно да се имитира наличие на обучение, а да се провежда реално такова. Подобен е проблемът със сградата на закритото основно училище „Марин Дринов”. Трябваше да се намери решение до сега, а не сградата да бъде оставена да бъде разграбена и разрушена. По изявления от общинската администрация става ясно, че трябват 5 млн. лв. за възстановяването й.

В момента Общината се грижи единствено за ремонтите на детските градини, училищата са оставени на своя делегиран бюджет. Някои от тях самостоятелно кандидатстват по проекти – едни успяват, други не. Затова е необходимо Общината да подготви  общи  проекти, в които да се включат повече училища. Тези проекти за кандидатстване по оперативни програми на Европейския съюз ще бъдат насочени към подобряване на физическата среда в училища и детски градини.

Какво е Вашето послание към плевенчани в навечерието на изборите и защо да подкрепят кандидата за кмет д-р Калин Поповски и листата на ВМРО?

В листата на ВМРО има много добър баланс между функционери на политическата сила и на сериозна гражданска квота с ясно изразени професионалисти, които са готови да работят в екип. Д-р Калин Поповски е обединяващата личност, която може да създаде добър екип. В същото време тази листа е патриотично насочена. Аз съм от хората, които много държат на родния край, на българщината, на националното самочувствие, на националните интереси. Така възпитавам и моите ученици. Смятам, че в основата на едно добро управление е отстояването на местните и националните интереси. Те са първостепенни, на първо място е България, а след нея е всичко останало.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: