Д-р Калин Поповски: ВМРО е основна част от патриотичния политически спектър на България

22.10.2019 14:01

На 23 октомври ВМРО ще чества 126 години от създаването си. Основана през 1893 г. като тайна структура в Османската империя в географската област Македония, през първите 10 години от своето съществуваме ВМРО организира Илинденско-Преображенското въстание. То е жестоко потушено от Османската империя, пращайки 350 000 души редовен аскер срещу въстаниците, избити са хиляди. След това въстание е и първата голяма бежанска вълна към България – около 40 000 души, която тогава е наречена Горната България или Свободната България.

В първата половина на 20 век ВМРО развива активна дейност. През 1944 г. тя е забранена от комунистическия режим в България.

ВМРО е възстановена през 1990 г. До 1999 г. е част от демократичната коалиция на СДС. Несъгласни с политиката на Иван Костов депутатите на ВМРО напускат парламентарната група на ОДС. Точно преди 20 г. ВМРО се регистрира по Закона за политическите партии и започва своя самостоятелен живот. Партийната регистрация на партията е ВМРО – Българско национално движение.

„По настоящем ВМРО има парламентарна група, двама евродепутати и стоим стабилно като сме основна част от патриотичния политически спектър на България“, подчерта по повод годишнината на партията кандидатът за кмет на община Плевен д-р Калин Поповски. И добави: „Ценностите, които изповядва днес ВМРО са тези от преди 126 години – защита на българщината в и извън България”.

По повод 126-ата годишнина от създаването на ВМРО в Плевен ще бъде организирано представяне на книгата на Христо Буковски – „Воинската харизма на българите” от 14. 00ч. в ХГ „Илия Бешков“ утре, 23 октомври. Гост на събитието ще е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

От ВМРО информират, че ще закрият предизборната си кампания в Плевен с концерт на Илия Луков в петък, 25 октомври, от 17,30 часа на площад „Възраждане”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: