Веселин Плачков: Културните дейци ще бъдат на първо място за мен, ако бъда избран за общински съветник

22.10.2019 13:52

„Преди избори всички яхват темата спорт и култура. След това 4 години ги няма. Един кмет не може да разбира от всичко, но трябва да може да си събере компетентен екип”. Това заяви на срещата-разговор по проблемите на културата, организирана от читалище „Съгласие 1869” – Плевен, кандидатът за кмет от АБВ Цветан Антов. Само той и още четирима от общо 10-те кандидати за кметския стол, се отзоваха на поканата на най-стария културен институт в града. Малцина бяха и гражданите, а още по-малко ръководителите на културни институти, които също бяха поканени на срещата. Председателят на читалището Ивайло Атанасов маркира част от проблемите в общината, сред които темата с фалшивите читалища.
Това е проблем, който може да се реши само с промени в Закона, подчерта Антов. Според него трябва да има и по-голяма прозрачност в използването на общински средства, защото парите за култура в Община Плевен не са малко. В нашата листа има 4 човека, свързани с духовността, сред тях е актьорът Веселин Плачков, режисьорът Димо Дешев, журналистът Иван Дачев, които дойдоха с мен на тази среща, добави още Антов и даде думата на Веселин Плачков да обобщи проблемите в културата и начините за тяхното решение, заложени в програмата на АБВ.


„Съжалявам, че сме толкова малко. Факт е, че културните дейци стават малцинство. Но аз обещавам, че плевенските културни дейци ще бъдат на първо място за мен, ако бъда избран за общински съветник”, отбеляза Плачков.
„Преди три години бях уволнен от Плевенския театър и когато си тръгнах попитах какво ще стане, ако един директор на 100-годишна институция я съсипе. Кой ще понесе отговорността? Защото никой от нас не е построил нито Театъра, нито читалище „Съгласие”. Не получих отговор. Никой не носи отговорността. От тук нататък питам: Защо при финансиране на Театъра от община Плевен за 300 000 лв., общината няма никакъв глас в управлението на Театъра. Защо плевенските творци във всяко едно отношение биват пренебрегвани при пристигане на гастролиращи артисти. Плевенските артисти не са с нищо по-слаби от тях, но 30 000 лв. хонорар даваме за гостуващи, а плевенските биват викани за 30 лв., от които им удържаме 7 лв. данък”, започна с въпросите популярният актьор.
Според него обаче най-големият проблем е, че на младите хора не им пука нито за културата, нито за тези, които я правят. „Преди години изготвих стратегия, на която продължавам да държа и се надявам с АБВ да я осъществим през следващите 4 години, а именно – да върнем формата кръжок в Плевен, за да могат децата да се върнат в читалищата, в театъра, в публиката на спектакли, концерти, изложби. За да има смисъл от нас. Иначе няма какво да говорим за културни институти, защото те са ненужни без младите хора”, категоричен е Веселин Плачков. „Тук става дума за менажиране и то не толкова финансово, колкото да е нужен културният институт на обществото. В момента не е така. При положение, че Плевенският театър продава билет на 1-2 лв. и има 7 човека в залата, а гастролиращ артист пълни залата на читалище „Съгласие” на 20 лв. билет, това означава, че нещо в менажирането на културни институти в община Плевен куца и то много сериозно”, .категоричен е Веселин Плачков, и попита: „Кой носи отговорност за контрола върху парите, които се дават на културните институти? Или е по-важно да се продадат билети на 2 лв., за да усвоим 15 лв. субсидия?”
Задавал ли си е някой въпроса колко читалища има в радиус от 70 км, където да гастролира плевенския Тетатър и бюджетът му да бъде удвоен и даже утроен.


Пред присъстващите на срещата той сподели и своите виждания за разрешаването на проблемите, които открои.„Благодарен съм на АБВ, че ми даде възможност да се кандидатирам. Няма смисъл да се делим на партии, когато става дум за култура, спорт, образование и здраве. Когато се върнах 23-годишен в Плевен, създадох кръжок, с една единствена цел – да създаваме публика. Тогава и библиотеката беше нужна, защото децата четяха, за да си изберат откъси, които да играят в кръжока. Това може да се направи и сега. Ако туристите, които идват да видят Панорамата, могат да останат тук с преспиване в плевенските хотели, да гледат представление в Летния театър, съвместна продукция на всички плевенски културни институти. Ще посетят музея на виното, галериите. Тогава ще и говорим за културен туризъм. От години искам да доведа Багатур, които да направят аул в парк „Кайлъка”, децата да се запознават с историята, да стрелят с лък и копие”, сподели само част от идеите си актьорът.

Пресцентър на ПП АБВ – Плевен, PR публикация
Купуването и продаването на гласове са престъпления

#тагове:

НАЙ-НОВИ: