Цветелин Горанов: Да бъдем конструктивни, за да може Плевен да се развива в правилната посока и да има бъдеще

21.10.2019 11:33

Цветелин Горанов е кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ за община Плевен. Той е магистър по Педагогика като висшето си образование завършва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В началото на кариерата си е работил в най-престижното училище във Велико Търново – СУ „Емилиян Станев”. В Червен бряг е бил секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, а след това и секретар на НЧ „Н.Й Вапцаров”.

В момента Цветелин Горанов е директор на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен – най-голямото начално училище в региона, което вече 10 години е на първо място в областта по резултати. Под негово ръководство училището променя основно облика си, превръща се в най-красивото и най-желаното училище в Плевен. В двора на НУ „Христо Ботев” е поставен бюст-паметник на Христо Ботев, зелените площи са поддържани – изграден е фонтан с течаща вода, суха река, алпинеуми със свежи цветя. Фасадата на училището е обновена, аранжирана с пана, исторически картини и „Алея на славата” с барелефи на Вазов, Ботев и Левски, вечер се вижда светещо светлинно знаме. По проекти на ПУДООС и МОСВ са изградени оранжерия с дъждовална система и беседка за отдих. Училището разполага със зелена класна стая, маси за шахмат, фитнес площадка на открито, нови игрища и зоокът, отворена библиотека „Книжици за прочит”. Всички класни стаи за ремонтирани, разполагат с мултимедия, а в коридора е поставен 850-литров аквариум, от тази година има и ромоляща водна стена.

Част от отличията на Цветелин Горанов

По идея на Цветелин Горанов в училището са създадени ВГ „Ботевци пеят”, Фанфарен оркестър, програма за патриотично възпитание, песен „Очите на Ботев” – написана специално за училището вече е включена в учебника по Музика за 2 клас. Училището е базово към Педагогически колеж – Плевен и е  част от Сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“.

Цветелин Горанов е е носител на грамота „Неофит Рилски“ – най-високото отличие на МОН, три пъти получава наградата на Община Плевен за постигнати високи резултати, Награда от Ротари клуб Плевен Центрум за особен принос в сферата на образованието, грамоти и признания от сдружения и неправителствени организации за съхраняване на българския дух и традиции и патриотично възпитание на учениците. Семеен, с едно дете.

Г-н Горанов, какво Ви мотивира да се включите в листата с кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ в община Плевен?

Смятам, че имам достатъчен житейски и професионален опит. Повече от 25 години съм в системата на образованието, преминал съм през всички етапи от възпитател до директор на НУ „Христо Ботев” – Плевен. Бил съм и секретар на читалище, познавам проблемите на културата. Затова смятам, че с опита ми от сферата на образоването и на културата мога да бъда полезен и да работя за Плевен.

Как виждате Вашата роля в бъдещия Общински съвет – Плевен?

Имам идеи, по които смятам, че трябва да се работи. На първо място ще засегна темата с училищното здравеопазване. Пред училищата в цялата страна, не само в Плевен, предстои и преминаването към едносменен режим. Това ще постави пред трудности едно училище като нашето,  което не разполага с голям сграден фонд. Ще поставя и проблема с видеонаблюдението в районите около училищата като акцентът ще е върху това при нередност да има възможност за подаване на сигнал на момента в полицията, за да се вземат спешни мерки.  Затова ще е нужно и създаването на специален център на видеонаблюдение.

Не на последно място е подобряване на материалната база на училищата.

Друг важен акцент в бъдещата ми работа в Общинския съвет би било да направим така, че младите хора, завършвайки образованието си да избират да останат в Плевен. Тук имаме две висши училища, където те могат да продължават образованието си. Ще работя и за това да се провеждат повече образователни форуми в Плевен. Имам и идеята за създаване на единен портал за обмяна на добри практики между училищата в община Плевен.

На среща, организирана от кандидата за кмет на ГЕРБ Мирослав Петров и кандидатите за общински съветници с директори на училища, Вие представихте визия за промяна на Общинската образователна стратегия. Какво е нужно да се реформира в нея?

Образователната система е бързо развиваща се и динамична. Ние трябва да сме адекватни на промените, които настъпват в нея и да надграждаме. Във визията, която представих съм използвам добри практики от други общини в България, които проучих, за да видя какво можем да заемем и приложим при нас. Някои от акцентите са например за създаване на условия за партньорство между училищата от различни степени с цел повишаване процента на обхванати ученици в системата на училищното образование. В същото време да има партньорство с детските градини, да се работи за взаимодействие между образователните институции и бизнеса като тук имам предвид създаване на условия за професионална реализация на учениците, на менторска програма с професионалисти от различни сектори, организиране на трудова борса за млади специалисти с цел реализацията им в Плевен.

Друг акцент в общинската образователна стратегия би трябвало да бъде изграждане на система за насърчаване и поощряване на училищата за постигане на високи резултати, както и подкрепа на успешни и талантливи ученици чрез създаване на фонд за финансиране на участие в национални и международни състезания на ученици и студенти, провеждане на форуми за талантливи млади хора и т.н.

Не на последно място е безопасността на учениците. Трябва да има строг контрол на питейните заведения в близост до училищата, монтиране на соларни знаци пред  пешеходните пътеки до училища и детски градини.

Важен акцент е и ролята на Общината, която може да съдейства като изготви конкретни мерки за подпомагане на училищата и детските градини за поддържане на дворните пространства,  точни критерии за съфинансиране на кандидатстващи училища за изграждане на спортни съоръжения и други.

Остават броени дни до местните избори. Какво ще кажете на плевенчани преди да отидат да гласуват?

В началото искам да споделя, че има много кандидати за общински съветници, от тях не малко са млади хора, но не трябва да се пренебрегва опита – и житейски, и професионален. Аз имам самочувствието, че не съм постигнал малко в живота си до сега. И всичко съм правил с желание и с любов.

На плевенчани искам да кажа да гласуват с разум, за правилните хора. След избора ни няма кой да обвиняваме. И да не забравяме, че сме хора от един град. Затова нека забравим омразата, политическите противоборства, а да бъдем конструктивни, да има диалог, за да може Плевен да се развива в правилната посока и да има бъдеще.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: