Ученици на Елеонора Карамишева свирят по повод 80-годишнината на изтъкнатия клавирен педагог

21.10.2019 13:29

Клавирни фестивални дни „Елеонора Карамишева“ ще се проведат в Плевен от 24 до 26 октомври. Събитието, посветено на 80-годишнината на Елеонора Карамишева, се реализира с подкрепата на Община Плевен и Плевенска филхармония, а повече за него на пресконференция днес споделиха именитата клавирна педагожка, както и нейните възпитанички диригентът Инна Диловска и пианистката Царина Маринкова – инициатор на проявата.

Концертите в рамките на клавирните фестивални дни ще са общо четири, като стартът ще бъде даден на 24 октомври от 19 часа в зала “Катя Попова”, където ще се изявят Марин Петров, Дора Делийска, дуо Антима и Константин Костов. Втората фестивална вечер на 25 октомври започва в 19 часа в Читалище „Съгласие“. Там под диригентството на Инна Диловска концерт ще изнесе Плевенска филхармония със солисти Владимир Попов, Царина Маринкова, Албена Стоянова, Иво Върбанов, Биляна Циликова и Ваня Пешева. На 26 октомври концертите ще са два, като в първия от 16 часа в зала „Катя Попова“ участие ще вземат Дуо Колаж, Ваня Пешева и дуо Любомира Тодорова-Йоланта Смолянова, а от 19 часа отново там е заключителният концерт, в който ще се изяви изтъкнатия пианист Ростислав Йовчев, Анастас и Дора Славчеви, хор на НУИ “Панайот Пипков”, Венелин Цанков & Десислава Вълчанова, Кристиян Цанков, Силвия Стоянова & Петър Стоянов.

Идеята за отбелязването на юбилея на Елеонора Карамишева се зароди още преди година и половина, като от една празнична вечер тя се превърна в клавирни фестивални дни, сподели Царина Маринкова. Пианистката, която живее в Словения, не скри, че събитието едва ли щеше да се реализира без подкрепата на Плевен и плевенчани, като благодари специално на Община Плевен, Плевенска филхармония и нейния директор Любомир Дяковски, хотел „Ростов“ и „Ивко Дизайн“. Тя разкри, че във фестивалните дни ще участвата около 20 ученици на Елеонора Карамишева, повече от които пристигат специално за юбилея от чужбина, където развиват успешни кариери.

Ще излъжа, ако кажа, че не се вълнувам още повече, че това събитие дойде напълно неочаквано, сподели Елеонора Карамишева. „Целият ми живот е свързан с музиката – не говоря само за педагогическата ми работа. И до ден днешен аз непрекъснато съм с музиката – непрекъснато слушам музика и чета и смятам, че така ще бъде до края на живота ми“, каза изтъкнатият педагог.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: