Томислав Дончев посети Медицински университет – Плевен

21.10.2019 16:29

Вицепремиерът Томислав Дончев посети днес Медицински университет – Плевен по повод 45-тата годишнина на висшето училище.

Той бе посрещнат от ректора проф.д-р Славчо Томов и проф. д-р Григор Горчев в единствения по рода си Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала със симулатори. Заедно със студенти и преподаватели на МУ-Плевен, вицепремиерът присъства на демонстрация на 3D студиото за обучение. Ректорът проф. д-р Славчо Томов представи високотехнологичния профил на висшето училище – развитие на телемедицината и роботизираната хирургия.

Проф. д-р Томов връчи на Томислав Дончев почетен плакет за 45-ата годишнина на Медицински университет – Плевен, както и шалче на специалност „Медицина“.

Впечатлен съм, така започна обръщението на Томислав Дончев след като изгледа презентацията на проф. д-р Славчо Томов. Той подчерта, че Плевен е центърът на събитията не само заради строежа на АМ „Хемус“ и други инфраструктурни проекти, но и заради Медицинския университет. Дончев подчерта, че в Плевен има уникален модел на „удивително съчетание между висока наука, висококачествено образование, здравеопазване на високо ниво и възможности за цели нови индустрии“.

По думите на вицепремиера атестат за всичко, което се случва в МУ – Плевен е броят на чуждестранните студенти. „Това е реакцията на пазара. Щом с краката си и с парите си студенти от всички краища на света са дошли тук, то това е еднозначна оценка за високото качество на образованието“, добави Дончев.

„Казват, че живеем в уникални времена. Дигитализацията, изкуственият интелект, телекомуникациите влизат в нови сфери на живота, включително и в медицината. Особен повод за гордост е, че Вие не просто се опитвате да следвате менторите, да се опитвате да се учите от тях, а участвате, създавате“, подчерта Томислав Дончев. Той добави, че науката, образованието и иновациите ще са приоритет на държавата в следващите години. В момента по негови думи се подготвя разпределението на средствата, които ще са на разположение на бизнеса и на образователните институции само след година и 2-3 месеца.

„Бъдете умни, бъдете смели и най-важното бъдете дръзки! Нищо не става без дързост.“, пожела на ръководството на университета и студентите Томислав Дончев.

След официалната част на днешното посещение вицепремиерът посети аудиториите и лабораториите на най-новия Факултет на МУ-Плевен – Факултета по Фармация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: