Продължава набирането на дарения за паметника на Девета пехотна плевенска дивизия

18.10.2019 15:25

Продължава набирането на средства чрез дарения за довършването на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. Това информираха днес на пресконференция от УС на Сдружение „Героите на Дойран“ като подчертаха, че се правят дарения за изграждането на паметника, съдействие има от страна на Общинска администрация, оказва се помощ от фирми.

На вчерашната сесия на Общински съвет – Плевен бе подкрепено предложението за отпускане на 20 000 лв. от фонд Резервен на Общината за завършването на паметника. Ако тези пари бъдат предоставени на Сдружението, то в действителност работата по завършването на мемориала ще се облекчи. Проблемът обаче е, че има определени законови срокове, които трябва да бъдат изчакани, за да влезе решението на местния парламент в сила, а реално няма много време, за да бъде довършен паметникът. Сега времето е хубаво и се работи усилено.

Трябва да бъдат заплатени 24 000 лв. на скулпторите и още 2000 лв. за гранитни фундаменти, които да бъдат поставени под войнишките фигури. Фигурите са готови /на снимката горе/, напълно завършени са. Монтажът им ще се извърши за ден – два, но зависи от това кога ще бъде платено.

Ако чрез дарения, които са не малко в последните дни, някои от тях провокирани и от вчерашния дебат между кандидатите за кметове на община Плевен по национална телевизия, бъдат събрани бързо нужните средства, ще бъде възможно откриването на паметника да е около средата на ноември. Ако след като паметникът бъде завършен, коментира днес Иван Нинов от Сдружението „Героите на Дойран“, и получим гласуваните вчера пари от Общината, то те могат да се използват за облагородяване на района около паметника, изграждане на видеонаблюдение, както и за осветление.

Всеки, който желае да дари средства за изграждането на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия, може да направи това на следната дарителска сметка:

„УниКредит Булбанк“ АД
Сдружение „Героите на Дойран“
IBAN: BG14UNCR70001523266575
BIC: UNCRBGSF

#тагове:

НАЙ-НОВИ: