Приключи реставрацията на Панорамата със средства от кампанията „Ние обичаме България“

17.10.2019 10:48

Успeшно приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама“ на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Подобна дейност се осъществява за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация и консервация на художественото платно, беше извършено и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.

Реставрацията в Панoрaмата се осъществи със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България“. Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка.

 

През 2018 г. кампанията на BILLA България подкрепи един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за грандиозен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. Така от продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв.

„Щастливи сме, че за пореден път виждаме резултатите от „Ние обичаме България“ – една кампания, която доказа, че може да дава нов живот на значими български обекти. Радваме се, че сме част от една толкова стойностна кауза, и най-вече, че успяхме да обединим около нея цялото общество“, коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

„Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията „Ние обичаме България“ ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на BILLA и на всички, които се включиха в инициативата“, заяви Емилия Зорнишка, директор на Военноисторически музей – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: