Оспорван дебат събуди страстите в битката за Плевен, безспорният печеливш отново е Илиян Йончев

17.10.2019 13:21

Кандидатът за кмет от коалиция БСП за България Илиян Йончев за пореден път демонстрира изключителна зрялост и самообладание в своето представяне при участието си в големия предизборен дебат в град Плевен, излъчен директно по бТВ тази сутрин.

Събеседници на водещия Антон Хекимян бяха Георг Спартански, Илиян Йончев от БСП, Мирослав Петров от ГЕРБ и Калин Поповски от ВМРО-БНД. Докато останалите кандидати бяха в добре познатата си светлина, разчитащи на обичайната риторика, „спусната“ от централните предизборни щабове, то Йончев демонстрира човещина, спокойствие и задълбочено разбиране проблемите на плевенчани. Той даде сериозна заявка за едно различно, целенасочено и мъдро управление, залагащо на диалога за сметка на противопоставянето, на мъдростта и дългосрочната визия като противовес на преследването на властта като инструмент за лична облага. „Мотото ни е: „Плевен е нашият дом – да го подредим”. Нашите приоритети са свързани с инвестициите и инвестиционната среда. Инфраструктурата е много важна за нас, защото пътищата и тротоарите са в окаяно състояние. От 20 години БСП не управлява Плевен, затова Плевен е в това положение. Ние обещаваме да направим Плевен един по-добър град за живеене. Плевен не е само централната част, ще обърнем внимание и на кварталите”, представи накратко визията си за промяна Йончев. Друг от събеседниците – Калин Поповски от ВМРО подкрепи и доразви въпроса за потресаващо голямата разлика център-крайни квартали в града, посочвайки: „Плевен има много сериозни проблеми – ако погледнем центъра всичко е наред, но ако мръднем само 2-3 км. По-нататък ще видим незаконни сметища, недостроени спортни зали и хиляди други проблеми“.
По време на дебата страстите се нажежиха до степен, в която ролята на водещ трябваше да поеме Йончев, за да прекрати споровете измежду Спартански и Петров. Причината бе въпросът „Кой трябва да се грижи за поддръжката на парк Кайлъка“. Една от емблемите на града се води държавна собственост. Въпреки това има редица проблеми, свързани с осветлението и поддръжката на терена и на алеите. Затова доброволци редовно почистват парка, поправят шахматната дъска и обновяват дори мост над езерото с часовника. „Предлагам на всички кандидати да се обединим и в следващия общински парламент да поискаме парк „Кайлъка” да стане общинска собственост, да получим подкрепата на държавата да даде парка с гласуван бюджет. Всички се обединяваме и ще променим това в следващия мандат”, каза Йончев.
На въпрос към Спартански „Смятате ли, че администрацията ви е спяща“, с ирония и ехидна усмивка настоящият кмет обобщи: „Хората в администрацията като ги заварих бяха с треперещи ръце, демотивирани, наплашени, с бледни лица. Не съм уволнил никого“. Друг е въпросът ако един човек не си върши добре работата защо не следва уволнение. Доказателство за това е последният случай, в който Общината е санкционирана с 150 хил. лв. заради нередност и административна некомпетентност. Общината, под ръководството на Спартански, трябва да заплати сумата по проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ с предмет на обществена поръчка „Основен ремонт на линейни обекти от градската среда на Плевен“. Това можеше да бъде избегнато, ако отговорните лица си бяха свършили добре работата и бяха подготвили обществената поръчка без дискриминационни критерии. Освен това стана ясно, че около нова година вместо да са загрижени за доброто финансово състояние на Общината, чиновниците са „проспали“ и срока за обжалване, което е непростимо за администрация, предвождана от компетентния юрист Георг Спартански. За учудване на всички стана ясно, че 150 хил. лв са разходи, които са нищожни за кмета, който винаги се оправдава, че няма пари. Една спортна площадка струва толкова или пък това са половината пари от необходимите за ремонта на стадиона, за да играе мачовете си „Спартак“ в Плевен.

Пресцентър на БСП – Плевен, PR публикация
Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: