Изложбата „Убавка и Костика – скулптура и живопис“ в Галерия за съвременно изкуство „Дориан“ /снимки/

16.10.2019 10:13

Изложбата „Убавка и Костика – скулптура и живопис“ бе открита вчера в Галерията за съвременно изкуство „Дориан“ в Плевен. Няколко месеца след кончината на известния скулптор Константин Симеонов – Костика плевенчани ще могат да видят някои от последните му творби.

„Още от откриването на Галерия „Дориан“ имахме покана за изложба, но заради други ангажименти и покани, все отлагахме. Сега тук показвам 11 пластики на Костика, 33 негови живописни платна, 11 мои пластики. Всички пластики са в бронз, а живописните платна са в масло. Творбите са наши рожби, с никоя от тях не бих се разделила, но в крайна сметка художникът трябва да радва с творбите си хората, оставяйки част от тях, от сърцето си в нечий дом.“, каза при откриването на изложбата Убавка Тончев.

Сред изненадите за посетителите на изложбата е и живописен портрет на Костика, нарисуван от Убавка и станал част от изложбата буквално в последния момент, минути преди откриването й.

Убавка сподели, че всеки ден почти ходи до Жабките, емблематичната скулптурна композиция, която творческият тандем изработи и дари на Плевен. „Оставам там и наблюдавам как хората се спират край тях, пипат ги, снимат се. Патината вече е поизтрита от ръцете и муцунките на жабките“, разказва с усмивка Убавка. И добавя, че Костика е оставил доста творби в Плевен, една от последните, която виждат всеки ден жителите и гостите на града, минавайки през центъра, е и паметникът на Емил Димитров.

Изложбата може да бъде разгледана до 2 ноември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: