Илиян Йончев: Работата на кмета е от хаоса да създаде ред

15.10.2019 10:05

– Г-н Йончев, основните ви опоненти в предстоящите избори са със сериозен административен капацитет. Вие също имате опит в управлението. Чувствате ли се подготвен за кметското място?

– Това, че съм завършил право винаги ми е било от полза в професионалната ми реализация. След като се дипломирах започнах работа в Медицински университет – Плевен, първо като юрисконсулт, а след това като ръководител на направление „Кореспонденция“. Бил съм два мандата общински съветник, областен управител на Плевенска област в едни трудни месеци от работата на експертното правителство на Пламен Орешарски. Тогава добих по-сериозен административен опит и смея да кажа, че свършихме доста работа. След завръщането ми в Медицинския университет поех да ръководя направление „Секретариат, европейски проекти и програми“. Този  ресор касае, както цялостната организационна работа във висшето учебно заведение, така и работата по европейските проекти и привличането на чуждестранни студенти. Може смело да се каже, че Медицинският университет през последните шест години се превърна в най-работещото „предприятие“ в Плевен – над 1000 чуждестранни студенти и 2000 български изливат в икономиката ни 40 – 50 млн. лв. годишно. В момента съм и координатор на Център за компетентност към университета, който е водещ партньор на проект за 23 650 000 лв. Смятам, че притежавам необходимите качества да направя нещо различно за Плевен. Имам желание, имам и амбицията това да се случи.2ао

 – Вероятно и настоящият кмет е полагал усилия в тази посока?

– Георг Спартански завърши част от проектите, останали и заложени от предходното управление, но по никакъв начин не намери средства за довършване на спортната зала, за ремонт на стадиона, не намери пари от собствени приходи за изграждане на спортни площадки, изтегли кредит, повиши данъците на автомобилите, такса смет, не се справи с кучетата, не се справи с комарите, разшири „синята зона“ и което е катастрофално – увеличи страшно много администрацията – не само с трудови, но и с граждански договори. Там са резервите, които могат да бъдат използвани да намиране на средства, които да бъдат вложени в инфраструктура. Той трябваше да се замисли предварително, че водната каскада и фонтаните ще създадат проблеми и ще се стигне до режим на водата. Потърси ли алтернативно решение, защото водната каскада безспорно трябва да я има. Бих попитал защо не се намериха собствени средства, с които да се ремонтират шахтите на Старата главна, където има опасност да падне някое дете, защо не се справи с колоездачите, които бясно препускат  в централната градска част. Има ли решение за справяне с  проблема на движението на колелото – поне имаме ли проект, за който да искаме пари. Мисли ли как ще се развие южното направление към магистралата. Говори се, че местата в гробищен парк Чаира са свършили. Защо не намери през четирите години формата, под която да се отчужди терен и да се разшири гробищният парк? Прекрасно е да засаждаш цветя,  но на хората им трябва работа, трябва им сигурност, трябва им инфраструктура, трябва им чист въздух, чиста вода. Работата на кмета е от хаоса да създаде ред. При едно от посещенията ми в Япония успях да се запозная с кмета на Киото и да обменим някои мисли по тема градоустройство, които ще ми бъдат много полезни.

– От какво има нужда Плевен?

– От  инвестиции, от европейски средства, от организация, от национално финансиране. Проблемът в Плевен е, че няма проектна готовност по много от инфраструктурните проекти, заради което пропуснахме редица възможности. Средства, които бяха дадени на градове, управлявани от ГЕРБ, от БСП, от ДПС и от други политически субекти. Когато един кмет няма проектна готовност и отиде да поиска 10-15 млн. за стадион, естествено, че ще му бъде отказано. Когато един инвеститор дойде в една община, той трябва да има усещането, че е в своя дом, че плува в свои води, да получи изключително отношение от страна на администрацията в подкрепа на проекта. Лично аз, като областен управител, имах възможността да подкрепя проекта на „Нексанс“ за изграждане на завод, които впоследствие се изнесоха от Плевен поради определени причини. Заедно с „Малтери суфле“ започнахме първите стъпки по изграждане на тяхно предприятие. За мен 4- 5 години са страшно много за достигане до решението фирмата да изгради разширение в Плевен – явно им е било много трудно.

Друг голям проблем е екологията. Съвсем наскоро заявих, че съм против инвестициите за изграждане на заводи за преработка на боклук и че Плевен не е сметище. Италианците да си оправят боклука в Италия. Бих искал да припомня, че като областен управител аз имах личен ангажимент към парк Кайлъка. Това е мястото за отдих на плевенчани. За съжаление там има един омагьосан кръг, тъй като той е държавна собственост. Но аз заявявам, че ще поискам от областния управител и от правителството да предостави за стопанисване Кайлъка.  Общината би била добър стопанин на този парк и ще го превърне в място наистина за разходка и отдих. За да може навреме да е обезпаразитено, да е почистено, да е окосено, да се охранява, ще помислим и за осветление, и за камери. Пари ще се намерят – в община със 103 млн. лв бюджет има достатъчно възможности за оптимизиране на разходите и повишаване на приходите, а освободените средства да бъдат насочени като  инвестиции в прилежащата инфраструктура. И тротоарите са в окаяно състояние, и улиците. С административни мерки може да се потърси решение на проблемите с мръсния въздух. Един от проблемите на Плевен е, че околните села, които се отопляват на дърва, поради ненавременната сеч се захранват с дървен материал, който не е изсушен, вследствие на което е с по-малък коефициент на полезно действие и се замърсява  повече въздуха.  Само това да решим и ще даде своя ефект.

– Какво ще промените, ако бъдете избран за кмет?

– Ще предложа нов модел на работа на администрацията. Да, на моя екип вероятно няма да му е лесно, защото аз съм колкото взискателен към себе си, толкова и към тези, с които работя. Но за разлика от опонентите си, които се кандидатират сякаш по поръчка, аз имам желание да бъда кмет, млад съм, не съм отегчен от политиката. Ще разчитам на отлични професионалисти. Вярвам, че хората ще направят правилния избор.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: