Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен разлюля Пирина

14.10.2019 17:07

С летящ старт започна новият творчески сезон за плевенския Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ с ръководители Олга и Минко Мустакови. На 12 октомври клубът взе участие в петото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява“, провел се на сцената на Летния театър в югозападния град. Утвърденият творчески форум, организиран от Фолклорен ансамбъл „Македонска хубост“, събра в Сандански 27 колектива с над 800 танцьори от цялата страна, а уменията им бяха оценявани от авторитетно жури. Освен тях за доброто настроение на многобройните зрители се погрижиха талантливите изпълнители Николай Тодоров и Карамфил Божиков, както и Мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“.

Според регламента на фестивала, участниците мериха сили в два етапа – изпълнение на автентично и на обработено хоро. В първия ФТК „Българско хоро“, който участва с група от 30 танцьори, представи две хора от Северозападна България, а във втория – хоро от шопската фолклорна област. Майсторството на плевенчани бе оценено по достойнство и показаното от тях не бе подминато от журито. На фона на изключително сериозната конкуренция то присъди на ФТК „Българско хоро“ втора награда за обработено хоро с композиция, като така за пореден път танцьорите защитиха името на клуба и на град Плевен. За отличното си представяне плевенчани получиха статуетка, грамота и парична награда. Допълнителна награда за тях бяха и бурните аплодисменти на публиката, която не остана равнодушна при изпълненията на плевенските танцьори, превърнали се в своеобразни любимци на гостите в Летния театър.

За нас това отличие има огромна стойност, тъй като участвахме на фестивала в Сандански за първи път и мерихме сили предимно с колективи от други фолклорни области, споделиха ръководителите на ФТК „Българско хоро“ Олга и Минко Мустакови. Те не спестиха благодарности към организаторите на фестивала за чудесния празник, който успяват да създадат за жителите и гостите на Сандански вече пета поредна година, както и към своите възпитаници. Всички се представиха чудесно и наградата е заслужено признание за техния труд, отбелязаха ръководителите на клуба.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: