Илиян Йончев: Само с изборна активност може да преборим купения вот

14.10.2019 14:21

Илиян Йончев е кандидатът за кмет на община Плевен, издигнат от БСП. Той е роден на 11.03.1976 г. в Плевен,  завършва Езиковата  гимназия в родния си град, след което се дипломира в СУ „Климент Охридски”, със специалност „Право” и специализации по „Правораздаване” и „Международно право и международни отношения”. Има магистратура по здравен мениджмънт от МУ-Плевен. От 2005-та година работи в МУ-Плевен, като в момента е ръководител „Секретариат, европейски програми и проекти”. Два мандата е общински съветник, областен управител на област Плевен за периода 06.2013-08.2014 г. и три мандата заместник председател на Общинската организация на БСП-Плевен. Президент на Ротари клуб Плевен Центрум  2016-2017. Владее четири езика.

– Г-н Йончев, защо избрахте за мото на своята кампания „Плевен е нашият дом! Да го подредим!“

– Защото и аз, и моите съпартийци усещаме Плевен като роден дом. В тази фраза е заложено нещо много съкровено, и същевременно много амбициозно. Защото домът е неприкосновената част на всеки един човек, на всяко едно семейство. Плевен има нужда всички ние да го почувстваме като дом и най-важното – да го подредим. Ако се замислим, ще открием, че в рамките на 30 години нищо различно и нищо голямо и положително не е станало. Случили са се значителни неща, свързани с унищожаването на икономиката и на инфраструктурата, с напускането на големи групи от хора, търсещи своето препитание в чужбина. Но като цяло позитивното почти отсъства. Да, нашият център е хубав, водната ни каскада и фонтаните са красиви, цветята и озеленяването създават добро настроение. Но състоянието на тротоарите, на пътната инфраструктура, трафикът, многото бездомни кучета, комарите, водният режим – това са все сериозни проблеми. Отсъства усещането за сигурност, като че ли Плевен е изпаднал в тежък застой. Аз имам обяснение, макар и политическо – в продължение на 20 години този град е доминиран от десни управленци, които в България не съществуват дори като парламентарно представен политически субект. Различни сме, но сме в застой.

-Кои са основните приоритети, на които трябва да заложи бъдещият кмет на общината?

-Работеща администрация, със специално отношение към инвеститорите, оптимизиране на разходите и по-целесъобразно изразходване на средствата. Лично аз бих продължил добрите практики, но ще бъда по-активен, по-търсещ, по-смел към инвеститорите. Едно от първите неща, което искам да направя, е да се създаде  регистър на потенциалните терени, в които може да се инвестира, който да съдържа цялата необходима информация – сграден фонд, който не се ползва, инфраструктура, комуникации, местоположение, транспортни връзки и т.н. Освен това за развитието на всяко населено място е изключително важно и външното финансиране – както активно кандидатстване с проекти по оперативните програми, така и търсене на средства от държавата. Имаме разработена подробна визия за развитието на общината. Най-важното е хората да има къде да работят, да им е уютно, улиците и тротоарите да асфалтирани, градинските и околоблоковите пространства да са чисти, да има детски и спортни площадки, осветление, видеонаблюдение, да търсим решения на проблемите с трафика, с паркирането…Има много какво да се прави, защото през последните години Плевен спря да се развива, пропуснати бяха много възможности. Да, централният площад е красив, садят се цветя, но това не е достатъчно. Бюджетът на общината не е малък и смятам, че има възможности за оптимизиране на разходите, повишаване на приходите и по-целесъобразно изразходване на средствата. Но на практика бяха увеличени такса смет и данъка на повечето автомобила, разшири се „синя зона“, увеличи се числеността на администрацията, изтегли се кредит… Настоящият кмет е почти постоянно в социалните мрежи и обяснява на гражданите кое и защо не може да стане. Да, контактът с жителите на общината е важен, но аз смятам, че един кмет трябва да е повече играч, отколкото коментатор /ако може да използвам спортната стилистика/. Да е постоянен и упорит, дори с риск да досади от своята настоятелност, но да търси и намира решение на проблемите на хората.

-Какво бихте казали на избирателите в края на кампанията?

-За жителите на общината тези местни избори са съдбовни. Хората искат промяна. Целият ми живот е преминал в този град, тук е семейството ми, тук са родителите ми,  приятелите,  тук искам да остана да живея – в по-уреден и сигурен град, по-чист и с повече възможности. Ние предлагаме добри решения за Плевен. Гласувайте! Само с нашата активност можем да преборим купения вот и на 27 октомври 2019 г да се поздравим с успех!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: